Aquesta setmana al Parlament Europeu (18-24 de setembre)

Descarregar Pdf

Dimarts, 19 de setembre

Lloguers de curta durada. La comissió de Mercat Interior i Protecció del Consumidor votarà sobre noves normes per millorar la generació i intercanvi de dades per a lloguers de curta durada. Els eurodiputats volen augmentar la transparència i promoure un ecosistema turístic més segur i sostenible que tingui un impacte positiu en les comunitats locals. Les autoritats públiques estan lluitant actualment per obtenir dades fiables per avaluar l’impacte dels lloguers a curt termini i fer complir les seves polítiques. Els lloguers de curta durada representen al voltant del 25% de tots els allotjaments turístics a la UE.

Llei d'infraestructura del gigabit. La comissió d’Indústria, Recerca i Energia votarà un projecte de reglament que pretén facilitar i estimular el desenvolupament de xarxes de comunicacions electròniques de molt alta capacitat. Les mesures noves inclourien l'ús de la infraestructura física existent juntament amb un desplegament més ràpid i barat de noves infraestructures.

Dret a l'avortament. La comissió de Drets de les Dones i Igualtat de Gènere organitza una audiència sobre salut reproductiva i dret a l'avortament en què participen, entre d'altres, la doctora Laia Sánchez, ginecòloga integradora i fundadora d'Almaby Women.


Dimecres, 20 de setembre

Premi Sàkharov 2023. En una reunió conjunta de les comissions d'Afers Exteriors i de Desenvolupament i de la subcomissió de Drets Humans, els eurodiputats presentaran els seus candidats al Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència 2023, l'homenatge més gran que la UE rendeix a la feina feta en matèria de drets humans.

Revisió del pressupost a llarg termini de la UE. En resposta a desafiaments com l'agressió de Rússia i la necessitat d'una autonomia estratègica més gran de la UE, la comissió de Pressupostos votarà sobre la revisió del pressupost a llarg termini de la UE per al 2021-2027 (marc financer plurianual — MFP). Els eurodiputats suggereixen 10.000 milions d'euros addicionals per compensar el finançament insuficient, en particular per a la migració i els desafiaments externs, i per a la nova Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa (STEP). També volen assegurar que la UE pugui saldar els deutes amb el fons de recuperació sense reduir els programes que beneficien els ciutadans i enfortir els mecanismes de resposta a les crisis de la UE.

Nomenament de la presidenta del Consell de Supervisió del BCE. La comissió d'Afers Econòmics i Monetaris avaluarà i votarà Claudia Buch (Alemanya), la candidata proposada pel Banc Central Europeu per a la presidència del Consell de Supervisió.

Lliure circulació/Codi de fronteres Schengen. La comissió de Llibertats Civils adoptarà la seva posició sobre la reforma de les normes del Codi de Fronteres Schengen en matèria de lliure circulació dins la zona. En el context dels controls fronterers cada cop més permanents dins l'espai Schengen, la proposta pretén aclarir les normes, reforçar la lliure circulació i introduir solucions específiques a amenaces reals.

Peticions. La comissió de Peticions discuteix diverses peticions espanyoles: de l'Associació Nacional d'Ajuda a Víctimes de Violència Domèstica sobre la llei del «només sí que és sí», i de Marea de Residències sobre la qualitat de l'atenció a les residències de gent gran. Dijous, els eurodiputats discuteixen peticions sobre la neteja a la ciutat d'Alacant; d'Amigues de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO BirdLife i WWF sobre l'ús de fons del programa Next Generation per a l'ampliació d'estacions d'esquí als Pirineus; i de la Federació Regional d'Associacions Veïnals de Madrid sobre la tala d'arbres per la construcció de la línia 11 de metro de Madrid. Agenda completa .

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Agenda de la presidenta. Dilluns, la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola , participarà a la Cimera de Concòrdia a Nova York, donarà el discurs principal al Fòrum Mundial de Líders a la Universitat de Columbia i parlarà amb la comunitat jueva de Nova York. Dimarts assistirà a la Sessió d'Obertura de la 78a Assemblea General de l'ONU i tindrà una reunió bilateral amb Dennis Francis, president de l'Assemblea General de l'ONU. Dimecres estarà a Malta i posarà una corona al Monument a la Independència.