Apoderar la joventut europea per evitar una ‘generació confinada’

Descarregar Pdf
  • Remuneració justa de les pràctiques professionals i formatives
  • La salut mental ha de ser part integral de la recuperació d'Europa després de la pandèmia
  • El Reforç de la Garantia Juvenil ha de ser vinculant, més eficaç i inclusiu

La UE ha de prendre mesures urgents i específiques per mitigar l'impacte econòmic i social de la COVID-19 en la joventut, diuen els eurodiputats.

Després d'un debat al ple del gener, el PE va aprovar en dijous -amb 580 vots a favor, 57 en contra i 55 abstencions- una resolució que condemna la no remuneració de les pràctiques i demana que la salut mental es converteixi en una part integral de la recuperació socioeconòmica d'Europa després de la pandèmia.

Fi de les pràctiques no remunerades

El text condemna que de vegades les pràctiques no incloguin remuneració i subratlla que es tracta de “una forma d'explotació dels treballadors joves i d’una violació dels seus drets”. Els eurodiputats demanen a la Comissió i als estats membres que proposin un marc jurídic comú per garantir una remuneració justa per les pràctiques i períodes de formació.

El PE recorda la necessitat que el programa Reforç de la Garantia Juvenil sigui vinculant, per a fer-lo més eficaç i inclusiu, i un veritable pont cap a l'ocupació. Amb l'objectiu d'arribar als joves de forma més efectiva, els eurodiputats plantegen l'establiment d'un espai digital únic que fusioni les plataformes existents Portal Europeu de la Joventut, Europass i Ets. La nova plataforma podria servir com a punt central per oferir assistència i informació a la joventut sobre possibilitats de formació, ocupació, pràctiques, suport econòmic, programes de mobilitat i drets associats amb la ciutadania europea, entre altres.

Donar suport a la salut mental dels joves

Per a ajudar a abordar els problemes de salut mental que pateixen els joves, com l'ansietat i la depressió, que han empitjorat significativament durant la pandèmia, els eurodiputats demanen als Estats membres que donin prioritat a la salut mental en el marc dels esforços per a la recuperació socioeconòmica d'Europa i com un aspecte clau de la salut laboral. A més, posen l'accent que els serveis de salut mental han de ser accessibles i assequibles.

La joventut és essencial per a les polítiques de la UE

Els eurodiputats recalquen que els joves han d'exercir un paper fonamental en la configuració de les polítiques socials i d'ocupació a Europa. Així mateix, insisteixen que la despesa en les prioritats de la joventut en el marc del programa NextGenerationEU, el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i l’ESF+ ha de complementar altres programes europeus com el Reforç de la Garantia Juvenil, la Garantia Infantil i l’Erasmus+ i les mesures nacionals per a impulsar la capacitació, l'educació, la formació i la integració al mercat laboral.