30.000 milions per a infraestructures de connexió entre regions de la UE

Descarregar Pdf

Dimarts, el Parlament ha aprovat el programa actualitzat del Mecanisme «Connectar Europa» i va desbloquejar nous fons per a projectes de transport, digitals i energètics per a 2021-2027

  • Nous fons per a projectes de transport, digitals i energètics disponibles a partir de 2021
  • El 60% dels diners es destinarà a objectius climàtics
  • Menys burocràcia en la concessió de permisos per als principals projectes de transport

El programa actualitzat del Mecanisme «Connectar Europa» (MEC), acordat entre el Parlament i el Consell el març amb un pressupost de 30.000 milions d'euros per al període 2021-2027, finançarà projectes de transport, digitals i energètics amb efectes positius a nivell europeu. Garantirà que els projectes transeuropeus essencials, com el Corredor Mediterrani, la implementació d'infraestructura de càrrega per a combustibles alternatius i el desplegament de cobertura 5G a importants eixos de transport concloguin en el termini previst per a 2030.

Els eurodiputats es van assegurar que el 60% dels fons del MCE anirà a projectes que contribueixin a aconseguir els objectius climàtics de la UE, mentre que el 15% dels fons del pilar energètic es destinarà a projectes transfronterers d'energies renovables.

Projectes per a la pròxima generació

El MCE s'estructura entorn de tres pilars: uns 23.000 milions d'euros es destinen a projectes de transport, 5.000 milions a projectes energètics i 2.000 milions a projectes digitals. Al voltant de 10.000 milions d'euros assignats a projectes de transport transfronterer provindran dels Fons de Cohesió i ajudaran els països de la UE a solucionar la falta de connexions de transport ja identificades. 1.400 milions es dedicaran a acabar al més aviat possible els principals projectes d'enllaços ferroviaris transfronterers, que la Comissió seleccionarà de manera competitiva.

En el sector digital, el MCE donarà suport al desenvolupament de projectes d'interès comú, com ara xarxes digitals segures i de molt alta capacitat i sistemes 5G, així com la digitalització de les xarxes de transport i energia.

Un altre objectiu del programa serà aconseguir que les xarxes energètiques siguin més interoperables i garantir que els projectes finançats s'ajustin als plans climàtics i energètics nacionals i de la UE.

Comunicat de premsa. Parlament Europeu