2023: Any Europeu de les Competències

Descarregar Pdf

El Parlament Europeu i els estats membres han arribat a un acord polític per convertir el 2023 en l’Any Europeu de les Competències tal i com havia proposat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen en el discurs sobre l’estat de la Unió del 2022.

Durant l’Any Europeu de les Competències, la Comissió, el Parlament Europeu, els estats membres, els agents socials, els serveis d’ocupació públics i privats, les cambres de comerç i indústria, els proveïdors d’educació i formació, els treballadors i les empreses col·laboraran per promoure el desenvolupament de competències, de manera que les oportunitats professionals i vitals de la gent millorin. Això permetrà que Europa sigui més competitiva ja que n’impulsarà la mà d’obra i garantirà que les transformacions verda i digital i la recuperació econòmica siguin socialment justes i equitatives.

La transició verda podria crear fins a un milió de nous llocs de treball a la UE d’ara al 2030; però a les empreses sovint els costa trobar treballadors amb les competències adequades: entre el 2015 i el 2021 es va duplicar l’escassetat de mà d’obra en sectors i llocs de treball clau per a la transició verda. A més, l’Índex de l’Economia i la Societat Digitals mostra que quatre de cada deu adults i una de cada tres persones que treballen a Europa no tenen competències digitals bàsiques. L’Any Europeu de les Competències contribuirà a solucionar el dèficit de capacitats, per exemple, mobilitzant els esforços nacionals i també donant visibilitat a les iniciatives existents i noves de la UE, incloses les possibilitats de finançament de la UE, per ajudar en la seva acceptació i promoure l’organització d’activitats i actes relacionats amb les competències arreu de la UE.

L’Any Europeu de les Competències perseguirà quatre objectius principals:

  • Promoure la inversió en formació i en millora de les competències, perquè els ciutadans puguin conservar el seu lloc de treball o trobar-ne un de nou.
  • Garantir que les competències responguin a les necessitats dels ocupadors gràcies a una cooperació estreta amb els agents socials i les empreses.
  • Adequar les aspiracions i competències de les persones a les oportunitats del mercat laboral, especialment pel que fa a la transició verda i digital i a la recuperació econòmica.
  • Atreure persones de fora de la UE amb les competències necessàries.

Accés al text complet de la notícia (Representació de la Comissió Europea a Barcelona)