Segon informe sobre l'estat de la Dècada Digital de la UE

Descarregar Pdf

La Comissió ha publicat avui el segon informe sobre l’estat de la Dècada Digital, que presenta una visió general dels avenços realitzats vers l’assoliment dels objectius i metes digitals que fixa el Programa Estratègic de la Dècada Digital per al 2030. Enguany, per primera vegada, l’informe s’acompanya d’una anàlisi dels fulls de ruta estratègics nacionals de la Dècada Digital que han presentat els estats membres i en què es detallen les mesures, accions i finançament nacionals previstos per contribuir a la transformació digital de la UE.

L’anàlisi de la Comissió mostra que, en les condicions actuals, per assolir l’objectiu ambiciós de la UE no n’hi haurà prou amb els esforços col·lectius dels estats membres. S’han detectat llacunes com ara la necessitat de més inversió, tant a nivell nacional com de la UE, en particular en els àmbits de les competències digitals, la connectivitat de qualitat, l’adopció de la intel·ligència artificial (IA) i l’anàlisi de dades per part de les empreses, la producció de semiconductors i els ecosistemes d’empreses emergents.

Tant la UE com els estats membres tenen un paper important a l’hora de garantir l’observança del nou marc jurídic, prendre mesures per impulsar la difusió de les tecnologies digitals i vetllar perquè els ciutadans disposin de competències digitals adequades per aprofitar plenament la transformació digital. És per això que l’informe d’enguany insta els estats membres a reforçar les mesures a fi de ser més ambiciosos, ja que l’assoliment dels objectius de la Dècada Digital en matèria d’infraestructures digitals, empreses, competències i serveis públics és fonamental per a la prosperitat econòmica i la cohesió social futures de la UE.

En aquest context, la Comissió també ha actualitzat les recomanacions específiques i les transversals de cada estat membre de la UE, a fi d’abordar les llacunes detectades.

Una UE competitiva, sobirana i resilient: infraestructures digitals i empreses 

L’adopció i desenvolupament de tecnologies innovadores és crucial per a la competitivitat d’Europa, especialment en el panorama geopolític actual i atès l’augment de les amenaces a la ciberseguretat, que exigeixen més resiliència i mesures de seguretat sòlides.

L’informe destaca que la UE està lluny d’assolir els objectius de connectivitat que fixa el Programa Estratègic de la Dècada Digital. Les xarxes de fibra —que són fonamentals per oferir connectivitat de gigabit i permetre l’adopció de tecnologies d’avantguarda com la intel·ligència artificial, el núvol i l’internet de les coses (IdC)— només arriben al 64 % de les llars. Actualment, les xarxes 5G de qualitat només abasten el 50 % del territori de la UE i el seu rendiment encara és insuficient per oferir serveis 5G avançats. Per fer front a aquests reptes, cal que els estats membres i la Comissió treballin plegats a fi de fomentar un mercat únic digital realment funcional.

El 2023, el grau d’adopció de la IA, el núvol i/o el big data per part de les empreses europees també va quedar molt per sota de l’objectiu de la Dècada Digital, del 75 %. Si continua la tendència actual, l’any 2030 només faran servir el núvol el 64 % de les empreses; el big data, el 50 %; i la IA, només el 17 %. Per assolir la digitalització de les empreses és fonamental incentivar l’adopció d’eines digitals innovadores per part de les pimes, en particular el núvol i la IA, així com mobilitzar més inversions privades en empreses emergents de ràpid creixement. Això és crucial per mantenir la competitivitat d’Europa en innovació, eficiència i creixement basats en les dades.

Més informació

Informe sobre l’estat de la Dècada Digital de 2024

Dades sobre l’estat de la Dècada Digital

Dades per país de l’informe de la Dècada Digital

Eurobaròmetre sobre l’estat de la Dècada Digital de 2024

La Dècada Digital d’Europa

Declaració sobre els drets i principis digitals

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí (Comissió Europea).