Quadre europeu d'indicadors de la innovació 2024

Descarregar Pdf

Els resultats de la Unió Europea en matèria d'innovació continuen millorant a un ritme constant, assolint un augment del 10% des del 2017 i un creixement del 0,5% entre el 2023 i el 2024. Segons l'edició del 2024 del quadre europeu d'indicadors de la innovació (SIE) publicat avui, la majoria dels estats membres de la UE han impulsat els seus resultats en matèria d'innovació, però l'augment varia considerablement dels uns als altres.

Principals conclusions

Entre el 2023 i el 2024, els resultats nacionals en matèria d'innovació han augmentat en 15 Estats membres, mentre que en un altre grup d'11 han disminuït. Croàcia es va mantenir estable. En comparació amb la darrera edició:

Dinamarca continua sent el país de la UE més innovador, seguit de Suècia, que va encapçalar les classificacions entre el 2017 i el 2022.

Dos països pertanyen ara a un grup de resultats diferent. Estònia es va convertir en un innovador fort seguint una pauta de creixement constant des del 2017. Bèlgica, líder en innovació el 2023, va passar a la categoria d'innovadors forts, tot i que va mantenir la cinquena posició en les classificacions generals.

Una anàlisi més àmplia, que inclou altres països europeus i determinats competidors mundials, mostra un panorama internacional canviant. Suïssa és el país europeu més innovador i Corea del Sud continua sent el competidor mundial més innovador el 2024, mentre que la Xina ha superat el Japó i està reduint progressivament la bretxa amb la UE.

En el context mundial, la UE manté una posició sòlida, demostrant bons resultats a la majoria dels indicadors, incloses les pimes que introdueixen innovacions de productes i processos i tecnologies relacionades amb el medi ambient. La UE segueix enfrontant-se a reptes en comparació dels seus principals competidors mundials en àmbits com els actius intel·lectuals, la col·laboració entre PIME innovadores i la despesa en R+D al sector empresarial.

Els líders en innovació tenen sistemes de recerca especialment atractius i són forts en la digitalització. Els innovadors forts demostren punts forts importants en els seus ecosistemes d'innovació (innovacions de productes i empreses). Entre els innovadors moderats, hi ha una sèrie de tendències positives, en particular el desenvolupament de la col·laboració en matèria de recerca; considerant que els innovadors emergents han mostrat una trajectòria globalment positiva quant al rendiment de la innovació, però segueixen endarrerits.

Tot i que les diferències de rendiment s'han reduït lleugerament entre els innovadors forts i innovadors moderats entre el 2017 i el 2024, es van fer més pronunciades entre els líders en innovació i els innovadors emergents. També hi ha diferències geogràfiques persistents en el rendiment de la innovació, ja que els líders en innovació i la majoria dels innovadors forts es troben predominantment a Europa septentrional i occidental, i molts dels innovadors moderns i emergents d'Europa meridional i oriental.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí (Comissió Europea).