Quadre d’indicadors de la justícia de la UE 2021

Descarregar Pdf

Les eines digitals ajuden els tribunals i les fiscalies a pal·liar les conseqüències de la covid-19

La Comissió Europea ha publicat el Quadre d’indicadors de la justícia de la UE 2021, un resum anual que presenta dades comparatives sobre l’eficàcia, la qualitat i la independència dels sistemes judicials de tots els estats membres de la UE. El quadre d’indicadors d’enguany se centra en la digitalització de la justícia, que ha permès als tribunals de continuar treballant durant la pandèmia de covid-19 i, de manera més general, ha fet que els sistemes judicials siguin més accessibles i eficaços.

«La pandèmia de covid-19 ha fet palesa la necessitat que els estats membres modernitzin els seus sistemes judicials. El quadre d’indicadors mostra que els tribunals ja fan servir diferents eines digitals per ajudar la ciutadania a la majoria d'estats membres, però encara hi ha molt marge de millora. El que em preocupa és que en alguns països la percepció de la independència del poder judicial ha empitjorat durant la pandèmia. Els polítics haurien de resistir la temptació de fer servir la pandèmia com a excusa per pressionar els jutges independents», ha declarat avui la vicepresidenta de Valors i Transparència, Věra Jourová.

«El Quadre d’indicadors de la justícia de la UE és un dels pilars de la nostra estratègia per garantir l’eficàcia dels sistemes judicials d’arreu de la UE. Aquesta eina d’anàlisi ofereix informació valuosa sobre els sistemes judicials dels estats membres. Els resultats que aporta també es faran servir per a l’Informe sobre l'estat de dret que presentarem aviat. El Quadre d’indicadors de la justícia de la UE 2021 para especial atenció a la digitalització dels sistemes judicials i a la independència judicial, dos impulsors fonamentals de la nostra estratègia en matèria judicial. Les novetats de l’edició del 2021 ens han permès de conèixer les oportunitats i els riscos, cosa que farà que tinguem un debat més productiu sobre l’àmbit de la justícia a la Unió; cal més que mai», ha declarat avui també el comissari de Justícia, Didier Reynders.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí