Protecció de les víctimes de violència de gènere en les disputes per custòdia

Descarregar Pdf

Les disputes per la custòdia dels fills constitueixen una forma de violència de gènere quan un progenitor violent les utilitza per continuar danyant a les seves víctimes, segons el PE.

  • Prioritat a la protecció de dones i nens en fixar la custòdia i els drets de visita.
  • Alarma pel nombre de feminicidis i infanticidis després de denúncies per violència de gènere.
  • Les víctimes necessiten protecció legal adequada, suport econòmic i allotjament d'emergència.

En un informe adoptat dimecres amb 510 vots a favor, 31 en contra i 141 abstencions, els eurodiputats reclamen mesures urgents per protegir les víctimes de violència domèstica en les disputes per la custòdia dels fills. El text destaca l'augment d'aquesta mena de violència durant la pandèmia i la dificultat per accedir als serveis de protecció i a la justícia. També reitera la seva petició per afegir la violència de gènere com un nou àmbit delictiu en virtut de l'article 83 del TFEU.

Drets de custòdia i l'interès superior del menor

Conscients del nombre alarmant de feminicidis i infanticidis que ocorren després de les denúncies per violència de gènere, els eurodiputats recalquen que la protecció de les dones i els nens enfront de la violència i l'interès superior del menor han de prevaler sempre enfront d'altres consideracions a l'hora de regular la custòdia i els drets de visita.

En avaluar sol·licituds de custòdia, el menor ha de tenir l'oportunitat de ser escoltat i, en els casos en què se sospiti de violència de parella, les audiències han de tenir lloc en un entorn adaptat als menors i ser realitzades per professionals capacitats. Els nens que han presenciat violència domèstica han de ser reconeguts com a víctimes de violència de gènere i rebre una protecció legal adequada i ajuda psicològica, segons els eurodiputats.

Protecció legal, suport econòmic i allotjament segur per a les víctimes

La resolució subratlla que disposar d'ingressos adequats i independència econòmica són factors clau perquè les dones abandonin relacions abusives i violentes. Els eurodiputats reclamen que els Estats membres protegeixin i ajudin les víctimes a aconseguir independència econòmica facilitant-los l'accés a habitatges, serveis de salut, transport i suport psicològic, entre altres mesures. A més, els països han de garantir l'accés a una protecció jurídica adequada, audiències i ordres d'allunyament eficaços, solucions d'allotjament, i assessorament, així com fons per a les víctimes.

Nota de premsa. Parlament Europeu