Previsions econòmiques de la primavera del 2024

Descarregar Pdf

Després d’un estancament econòmic generalitzat el 2023, un creixement més gran que no s’esperava a la primeria de 2024 i l’actual reducció de la inflació han posat les bases d’una expansió gradual de l’activitat durant el període de previsió.

Les previsions de la primavera de la Comissió Europea pronostiquen un creixement del PIB el 2024 de l’1,0 % a la UE i del 0,8 % a la zona euro. El 2025 es preveu que el creixement del PIB s’acceleri fins a situar-se en l’1,6 % a la UE i l’1,4 % a la zona euro. Pel que fa a la inflació IPCH de la UE la predicció és que es redueixi del 6,4 % el 2023 al 2,7 % el 2024 i el 2,2 % del 2025. A la zona euro es preveu que passi del 5,4 % del 2023 al 2,5 % el 2024 i el 2,1 % el 2025.

Torna el creixement gràcies a l’acceleració del consum privat

Segons l’estimació ràpida preliminar d’Eurostat, en el primer trimestre del 2024 el PIB va créixer un 0,3 % tant a la UE com a la zona euro. Aquesta expansió, que va ser generalitzada a tots els estats membres, marca del final del llarg període d’estancament econòmic que es va encetar l’últim trimestre de 2022.

Es pronostica que el creixement de l’activitat econòmica enguany i l’any que ve l’impulsarà, en gran mesura, un increment constant del consum privat, ja que el creixement continuat dels salaris reals i de l’ocupació sustenten un augment de la renda efectiva disponible. Ara bé, la forta propensió a l’estalvi continua frenant parcialment el consum privat.

En canvi, sembla que el creixement de la inversió s’està atenuant. Llastada pel cicle negatiu de la construcció residencial, pronostiquem que s’anirà recuperant només de manera gradual. Si bé s’estima que les condicions de crèdit milloraran durant el període de previsió, ara com ara els mercats preveuen que l’evolució de les retallades dels tipus d’interès sigui una mica més gradual que no pas a l’hivern.  

En un context de resiliència de l’economia mundial, la recuperació del comerç ha d’impulsar les exportacions de la UE, però com que també revifarà la demanda interna a la UE, l’acceleració de les importacions contrarestarà en gran mesura la contribució positiva de les exportacions al creixement.

La inflació continuarà caient 

A la zona euro, la inflació IPCH ha continuat caient de forma marcada des del màxim (interanual) del 10,6 % registrat l’octubre del 2022. Es considera que aquest passat més d’abril va assolir el valor mínim dels últims dos anys, el 2,4 %.

Com que els resultats dels primers mesos de l’any han estat més baixos que no s’havia predit, es preveu que la inflació continuï disminuint i arribi a l’objectiu en un moment del 2025 lleugerament anterior al que s’havia pronosticat en les previsions intermèdies de l’hivern. Es preveu que el principal motor de la desinflació siguin els productes no energètics i els aliments, mentre que la inflació energètica augmenta i la inflació dels serveis només es redueix de manera gradual, en paral·lel a una moderació de la pressió salarial. Es preveu que a la UE en conjunt la inflació segueixi una trajectòria similar, si bé es mantindrà en valors lleugerament més alts. 

El mercat de treball es manté fort malgrat el creixement moderat

Tot i l’alentiment de l’activitat, el 2023 l’economia de la UE va crear més de dos milions de llocs de treball i les taxes d’activitat i d’ocupació de les persones d’entre 20 i 64 anys van assolir nous màxims històrics del 80,1 % i el 75,5 %, respectivament, l’últim trimestre de l’any. Arreu de la UE molts mercats de treball continuen tensionats. El mes de març la taxa d’atur de la UE va registrar un mínim històric del 6,0 %. Aquesta solidesa del mercat de treball es deu a la fortalesa tant de l’oferta de mà d’obra (sustentada, entre altres factors, per la immigració) com de la demanda de mà d’obra.

Pel que fa al creixement de l’ocupació a la UE es preveu que enguany es moderi fins al 0,6 % i continuï moderant-se el 2025 fins arribar al 0,4 %. El pronòstic per a la taxa d’atur a la UE és que es mantingui estable en valors propers al mínim històric.

En consonància amb la desinflació, que es preveu que continuï, el creixement dels salaris nominals a la UE s’ha començat a desaccelerar després que el 2023 arribés al 5,8 %. De cara al futur la previsió és que es continuï desaccelerant.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí (Comissió Europea)