Nova Agenda per reforçar l’associació de la UE amb l’Amèrica Llatina i el Carib

Descarregar Pdf

Avui l’Alt Representant i la Comissió Europea han adoptat una Comunicació Conjunta en la qual estableixen una Nova Agenda per a les Relacions entre la UE i l’Amèrica Llatina i el Carib.

S’hi proposa una associació estratègica modernitzada i més forta, mitjançant un diàleg polític reforçat, l’estímul del comerç i la inversió, i el foment de societats més sostenibles, més justes i més interconnectades gràcies a les inversions de Global Gateway.

La presidenta Ursula von der Leyen ha declarat: «L’associació estratègica UE-ALC és més important que mai. Som aliats clau a l’hora de reforçar l’ordre internacional regulat i de defensar plegats la democràcia, els drets humans i la pau i la seguretat internacionals. També tenim interès a reforçar la nostra cooperació i el nostre compromís polític, a lluitar contra el canvi climàtic i a impulsar una transformació digital inclusiva i centrada en les persones. Així mateix, el nostre programa Global Gateway impulsarà la inversió i una cooperació més estreta.»

La Comunicació, que s’ha fet pública abans de la cimera UE-CELAC que se celebrarà a Brussel·les els dies 17 i 18 de juliol, pretén recalibrar i renovar les relacions entre totes dues regions. Presenta una sèrie de propostes en àmbits fonamentals:

  • una associació política renovada;
  • reforçar l’agenda comercial comuna;
  • aplicar una estratègia d’inversió de Global Gateway per accelerar una transició ecològica i digital justa i combatre les desigualtats;
  • sumar forces en favor de la justícia, la seguretat ciutadana i la lluita contra la delinqüència organitzada transnacional;
  • col·laborar per promoure la pau i la seguretat, la democràcia, l’estat de dret, els drets humans i l’ajuda humanitària;
  • crear una associació dinàmica entre les persones de sengles regions.

Propostes principals

Associació política

La Comunicació advoca per un diàleg polític renovat amb un plantejament flexible i a diversos nivells: entre les dues regions, amb cadascun dels països d’Amèrica Llatina i el Carib, amb les subregions i en fòrums multilaterals.

A nivell biregional, es proposa una intensificació del diàleg entre la UE i la Comunitat d’Estats Llatinoamericans i Caribenys (CELAC), amb cimeres més seguides i un mecanisme de coordinació permanent.

A nivell subregional, el Carib mereix una atenció política més gran, sobretot pel que fa a la finalització de l’acord posterior a Cotonou, a més de la col·laboració amb altres grups subregionals com ara Mercosur, el Sistema de la Integració Centreamericana (SICA), la Comunitat Andina o l’Aliança del Pacífic.

Quant a les relacions bilaterals, altres prioritats són la represa de les cimeres amb els socis estratègics Brasil i Mèxic i la creació de mecanismes de diàleg polític amb diversos països que actualment no en tenen. La Comunicació també proposa una cooperació més gran a nivell multilateral per encarar plegats els reptes regionals i mundials en consonància amb els nostres valors, interessos i objectius comuns. Totes dues regions tenen interès a col·laborar per reformar l’arquitectura financera mundial, concretament els bancs multilaterals de desenvolupament, i per forjar un nou pacte de finançament mundial.

Comerç

Els acords comercials bilaterals i regionals són un motor clau de les estratègies de creixement i diversificació en ambdues regions, i fan de catalitzadors del desenvolupament sostenible i inclusiu. Gràcies a aquests acords, el comerç bilateral de mercaderies va augmentar un 40 % entre 2018 i 2022, amb un comerç bilateral total de mercaderies i serveis per valor de 369 000 milions d’euros el 2022.

Treballem per signar i ratificar l’acord modernitzat amb Xile i per ultimar l’acord amb Mèxic, sense oblidar la celebració de l’acord amb Mercosur. Quan tots els estats membres de la UE hagin ratificat els acords comercials amb l’Amèrica Central i amb Colòmbia-Perú-Equador, caldrà plantejar també el reforç de les disposicions en matèria de sostenibilitat que contenen. La intensificació de la cooperació UE-ALC a l’OMC així com dels nostres esforços a nivell mundial per diversificar les fonts de matèries primeres i augmentar la resiliència de les cadenes de subministrament mundials redundaran en benefici de totes dues regions. La UE continuarà col·laborant amb els socis de l’Amèrica Llatina i el Carib per ajudar a crear les condicions favorables a unes inversions sostenibles, també analitzant conjuntament les repercussions de la legislació del Pacte Verd Europeu i donant suport a marcs jurídics oberts, estables i predictibles.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí