La UE inverteix 4 800 milions d’€ d’ingressos provinents del comerç de drets d’emissió

Descarregar Pdf

La Comissió ha seleccionat (23/10/2024)  85 projectes innovadors de zero emissions netes perquè rebin 4 800 milions d’euros en subvencions del Fons d’Innovació, cosa que contribueix a posar en pràctica tecnologies netes d’avantguarda arreu d’Europa. Per primera vegada, a la convocatòria de propostes de 2023 se seleccionen projectes de diferents mides (grans, mitjans i petits, juntament amb projectes pilot) i amb presència destacada de la fabricació de tecnologies netes. Es tracta de la convocatòria de més valor d’ençà de la creació del Fons d’Innovació el 2020, que fa que el finançament total arribi als 12 000 milions d’euros i fa créixer el nombre de projectes un 70 %.

Els projectes seleccionats estan ubicats a divuit països: Bèlgica, Dinamarca, Alemanya, Estònia, Grècia, Espanya, França, Croàcia, Itàlia, Hongria, Països Baixos, Àustria, Polònia, Portugal, Eslovàquia, Finlàndia, Suècia i Noruega. Abasten una àmplia gamma de sectors de les categories següents: indústries energívores, energies renovables, emmagatzematge d’energia, gestió industrial del carboni, mobilitat amb zero emissions netes (inclosos el transport marítim i l’aeri) i edificació.   

Es preveu que els projectes seleccionats siguin operatius abans del 2030 i s’estima que durant els primers deu anys de funcionament reduiran les emissions en uns 476 milions de tones equivalents de CO2. Això contribuirà als objectius europeus de descarbonització, ja que reduirà les emissions dels sectors que són especialment difícils de descarbonitzar, reforçarà la capacitat de fabricació industrial europea i enfortirà el lideratge tecnològic i la resiliència de la cadena de subministrament d’Europa. 

Els sol·licitants seleccionats han de signar els acords de subvenció amb l’Agència Executiva Europea de Clima, Infraestructures i Medi Ambient (CINEA) el primer trimestre del 2025. 

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí (Comissió Europea).