La Comissió proposa una identitat digital segura i fiable per a tots els europeus

Descarregar Pdf

La Comissió ha proposat avui un marc per a una identitat digital europea, que es posarà a disposició de la ciutadania, els residents i les empreses a la UE. Els ciutadans podran demostrar la seva identitat i compartir documents electrònics de la seva cartera d’identitat digital europea només pitjant un botó del mòbil. També podran accedir a serveis en línia amb la seva identificació digital nacional, que serà reconeguda arreu d’Europa. Les grans plataformes hauran d’acceptar l’ús de les carteres d’identitat digital europea quan ho demani l’usuari, per exemple, per demostrar l’edat. Sempre serà l’usuari qui decidirà si vol fer servir la cartera d’identitat digital europea.

«La identitat digital europea ens permetrà fer a qualsevol estat membre el que fem a casa nostra sense cap mena de cost afegit i amb menys obstacles, ja sigui llogar un pis o obrir un compte bancari en un altre país. I ho podrem fer de manera segura i transparent. Podrem decidir quanta informació personal volem compartir, amb qui, i amb quin propòsit. És una oportunitat única perquè tots explorem encara més què vol dir viure a Europa i ser europeu», ha declarat avui la vicepresidenta executiva per a Una Europa Preparada per a l’Era Digital, Magrethe Vestager.

El marc de la identitat digital europea

D’acord amb el nou reglament, els estats membres oferiran carteres digitals a la ciutadania i les empreses que els permetran de vincular les seves identitats digitals nacionals amb altres certificats personals (permisos de conduir, títols, comptes bancaris, etc.). Les carteres podran ser subministrades tant per les administracions públiques com per entitats privades, sempre que els estats membres les reconeguin.

Les noves carteres d’identitat digital europea permetran a tots els europeus d'accedir a serveis en línia sense haver de fer servir sistemes d’identificació privats o compartir més dades de les necessàries. Aquest servei els donarà el control total sobre les dades que comparteixen.

La identitat europea digital tindrà les següents característiques:

  • La podrà fer servir tothom qui ho vulgui: qualsevol ciutadà, resident o empresa de la UE que vulgui fer-ne ús ho podrà fer.
  • Es podrà fer servir de moltes maneres: les carteres d’identitat digital europea podran fer-se servir de moltes maneres, bé com a mètode d’identificació dels usuaris, o bé per certificar determinats atributs personals a l’hora d'accedir a serveis públics i privats arreu de la UE.
  • Donarà als usuaris el control sobre les seves dades: les carteres d’identitat digital europea els permetran d’escollir els aspectes de la seva identitat, les dades i els certificats que volen compartir amb tercers, i de saber què se’n fa. El control per part de l’usuari garanteix que només es comparteixi la informació que calgui.

Perquè això esdevingui una realitat al més aviat possible, la proposta va acompanyada d’una recomanació. La Comissió demana als estats membres que preparin un conjunt d’eines comunes d’aquí al setembre de 2022 i que encetin immediatament el treball preparatori que calgui fer. Aquest conjunt d’eines haurà d’incloure l’arquitectura, les normes i les pautes tècniques en matèria de bones pràctiques.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí