La Comissió Europea defineix les prioritats d’actuació en la gestió dels riscos climàtics
Descarregar PdfLa Comissió Europea ha publicat avui una Comunicació sobre la gestió dels riscos climàtics a Europa que explica què poden fer la UE i els seus estats membres per preveure, entendre i respondre més bé als riscos climàtics creixents. També exposa de quina manera poden preparar i aplicar polítiques que salvin vides, redueixin costos i protegeixin la prosperitat arreu de la UE.
La Comunicació és conseqüència de la primera avaluació europea del risc climàtic (EUCRA, per les sigles en anglès), un informe científic emès per l’Agència Europea de Medi Ambient. Conjuntament, constitueixen una crida a l’acció per a tots els nivells de govern, així com per al sector privat i la societat civil. Expliquen clarament que tots els grans sectors i àmbits d’actuació estan exposats a riscos derivats del canvi climàtic, la gravetat i la urgència dels riscos, i la importància de definir de qui és la responsabilitat d’actuar davant aquests riscos.
El 2023 va ser l’any més càlid des que n’hi ha registres. Segons l’informe del mes de febrer del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus la temperatura mitjana mundial dels dotze mesos anteriors havia superat el llindar d’1,5 graus establert a l’Acord de París. De la mateixa manera que la UE està prenent mesures d’ampli espectre per reduir les emissions i limitar el canvi climàtic, també hem d’actuar per adaptar-nos als canvis que ja són inevitables i per protegir les persones i la prosperitat. Segons l’enquesta de l’Eurobaròmetre, el 77 % dels europeus consideren que el canvi climàtic és un problema molt greu, i més d’una tercera part dels europeus (el 37 %) troben que ja estan personalment exposats als riscos climàtics.
La Comunicació que presentem avui mostra com la UE pot anticipar-se als riscos i reforçar la seva resiliència climàtica. La Comissió hi proposa una sèrie de mesures i treballarà amb altres institucions de la UE, els estats membres, les autoritats regionals i locals, la ciutadania i les empreses per donar seguiment a aquests suggeriments.
Reforçar la resiliència climàtica de la societat europea
La Comunicació de la Comissió destaca que millorar la resiliència climàtica és essencial per mantenir les funcions societals i protegir les persones, la competitivitat econòmica i la salut de les economies i les empreses de la UE. També és imprescindible per a una transició justa i equitativa. Invertir de bon començament per reduir la nostra vulnerabilitat al risc climàtic serà molt més barat que no pas les despeses considerables que caldran per recuperar-nos dels efectes climàtics com ara sequeres, inundacions, incendis forestals, malalties, males collites o onades de calor. Segons estimacions conservadores, aquests danys podrien reduir el PIB de la UE un 7 % d’ara a finals de segle. La inversió en edificis, transports i xarxes energètiques resilients al canvi climàtic també pot generar oportunitats de negoci significatives i beneficiar l’economia europea en general gràcies a la creació de llocs de treball qualificats i la producció d’energia neta assequible.
Consulteu el comunicat de premsa complet aquí (Comissió Europea)