Full de ruta per a un sector agrari i agroalimentari pròsper a la UE

Descarregar Pdf

La Comissió presenta la Visió per a l’Agricultura i l’Alimentació, un ambiciós full de ruta sobre el futur de l’agricultura i l’alimentació a Europa. El document assenta les bases per assolir un sistema agroalimentari atractiu, competitiu, resilient, just i orientat al futur per a les generacions actuals i futures de pagesos i operadors del sector agroalimentari.

Totes les mesures que preveu la Visió requereixen que prèviament hi hagi més simplificació de les nostres polítiques i més penetració de la innovació i la digitalització. Aquest mateix 2025 la Comissió proposarà un paquet integral de simplificació del marc normatiu agrari vigent juntament amb una estratègia digital de la UE per a l’agricultura per tal d’ajudar a la transició vers una agricultura preparada per a l’ús digital.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha declarat: «Els nostres pagesos ocupen una posició central en el sistema de producció d’aliments de la UE. Si tenim aliments segurs i de qualitat és perquè treballen de valent dia rere dia, però alhora els pagesos han de fer front als desafiaments creixents que plantegen la competència mundial i el canvi climàtic. Per això avui oferim una estratègia global que fa l’agricultura més atractiva, més resilient i més sostenible».

La Visió defineix quatre àmbits prioritaris:

  • Un sector atractiu: l’agricultura ha de tenir l’estabilitat necessària perquè el jovent vulgui dedicar-s’hi, entre altres gràcies a uns ingressos adequats i una ajuda pública més ben dissenyada. També han de poder comptar amb suport actiu per aprofitar els beneficis de la innovació i els nous models de negoci, com ara els crèdits de carboni i els crèdits a la natura, com a fonts complementàries d’ingressos. La Comissió es compromet a vetllar perquè els pagesos no es vegin obligats a vendre sistemàticament els seus productes per sota del cost de producció, i adoptarà mesures concretes amb aquesta finalitat, entre altres la revisió de la Directiva relativa a les pràctiques comercials deslleials. Enguany la Comissió també presentarà una estratègia de renovació generacional amb recomanacions sobre les mesures necessàries tant a escala de la UE com nacional o regional per eliminar les barreres d’entrada de joves i persones noves a la professió.
  • Un sector competitiu i resilient: la UE continuarà donant prioritat a la seguretat i la sobirania alimentàries de diverses maneres. Es faran servir plenament les negociacions i els acords comercials alhora que es protegiran els interessos dels pagesos europeus. La Visió també respon a les peticions dels pagesos, els ciutadans i la societat en general d’harmonitzar més les normes de producció dels productes importats per tal de garantir que les rigoroses normes de la UE no suposin un desavantatge competitiu, sempre de conformitat amb les normes internacionals. Per aquest motiu, la Comissió començarà a treballar aquest 2025 per avaluar l’impacte d’una coherència més gran de les normes en matèria de plaguicides perillosos prohibits a la UE i de benestar animal. A més, els controls i l’aplicació rigorosa de les normes de seguretat alimentària continuen sent una prioritat innegociable. La Comissió reforçarà l’èmfasi en la ramaderia per tal d’impulsar el futur a llarg termini del sector.  
  • Un sector preparat per al futur: el sector agrari europeu té un paper important en la transició cap a una economia baixa en carboni. La Visió reconeix la necessitat de conciliar l’acció climàtica i la seguretat alimentària, així com les dificultats específiques a què s’enfronta el sector.  Cal recompensar els pagesos que adoptin pràctiques respectuoses amb la natura. En aquest context, la Comissió estudiarà detingudament qualsevol nova prohibició de l’ús de plaguicides si no hi ha alternatives en un termini raonable i millorarà l’accés als bioplaguicides al mercat de la UE. La Comissió també desenvoluparà un sistema voluntari d’avaluació comparativa, la «brúixola de sostenibilitat de les explotacions», per ajudar els pagesos a mesurar i millorar el rendiment de la seva explotació. També s’elaborarà una estratègia de resiliència hídrica per abordar la necessitat urgent d’un ús més eficient de l’aigua.
  • Condicions de vida i de treball justes a les zones rurals: la Comissió presentarà un pla d’acció rural actualitzat per garantir que les zones rurals conservin el seu dinamisme, la seva utilitat i la seva profunda vinculació amb el patrimoni cultural i natural de la UE. També es posarà en marxa un diàleg anual sobre aliments amb una àmplia gamma d’actors —els consumidors, els pagesos, la indústria i les autoritats públiques— per trobar solucions a qüestions com ara els aliments assequibles i la innovació. La Comissió també estudiarà a fons la reducció del malbaratament alimentari i la preocupació social en relació amb el benestar animal.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí (Comissió Europea)