Els eurodiputats demanen que es garanteixi el dret a l’avortament legal i segur

Descarregar Pdf

• El govern dels Estats Units ha de garantir l’accés segur i legal a l’avortament

• El Tribunal Suprem nord-americà ha de respectar la sentència del cas Roe contra Wade

• Tots els països de la UE han de despenalitzar l’avortament

El ple condemna el retrocés en la salut i els drets sexuals i reproductius de les dones al món, inclosos els Estats Units i alguns països de la UE, i reclama accés segur a l’avortament.

Després d’un debat parlamentari dimecres, els eurodiputats van adoptar dijous, per 364 vots a favor, 154 en contra i 37 abstencions, una resolució en la que recorden al Tribunal Suprem dels Estats Units que ha de respectar la sentència del cas Roe contra Wade (1973), que atorga protecció constitucional al dret a l’avortament al país.

Insten el president nord-americà Biden i la seva administració a garantir l’accés segur i legal a l’avortament. Els eurodiputats reiteren la seva petició al govern de Texas per tal que derogui immediatament la llei 8 del Senat estatal i demanen a altres estats nord-americans amb lleis similars que adaptin la legislació als drets humans de les dones, protegits internacionalment.

Els eurodiputats afirmen que les prohibicions i altres restriccions a l’avortament afecten de manera desproporcionada les dones en situació de pobresa. Destaquen la situació de les dones, que per culpa de barreres financeres o logístiques no poden permetre’s viatjar a clíniques de salut reproductiva en estats o països veïns, i que corren un risc més gran de sotmetre’s a procediments insegurs i potencialment mortals.

Conseqüències de la prohibició de l’avortament als Estats Units per a altres dones

El ple es mostra profundament preocupat per les possibles conseqüències a escala global si la sentència de Roe contra Wade s’anul·la. Els eurodiputats destaquen que els països que depenen de l’ajuda financera nord-americana per a finançar programes de salut pública podrien fer marxa enrere en el compromís de realitzar avortaments i garantir altres drets reproductius. El Servei Europeu d’Acció Exterior, la Comissió i tots els països de la UE haurien de compensar qualsevol possible reducció del finançament nord-americà a la salut i els drets sexuals i reproductius (SDSR) a nivell mundial i prioritzar l’accés universal a l’avortament segur i legal en les relacions exteriors. El Parlament proposa que s’ofereixi refugi als metges perseguits per aquest motiu.

Els països de la UE han de despenalitzar l’avortament

Pel que fa als països de la UE, els eurodiputats insten els estats membres a despenalitzar l’avortament i eliminar i combatre les traves que impedeixen l’avortament segur i legal, així com l’accés als serveis de SDSR, que s’han de garantir sense incórrer en cap tipus de discriminació. Els professionals mèdics no han de negar a les dones l’accés a l’avortament per motius religiosos o de consciència, atès que poden posar en perill la vida de la pacient.

Antecedents

El Tribunal Suprem dels EUA podria votar per anul·lar la protecció a nivell nacional del dret a l’avortament. Això permetria a cada estat decidir si restringeix o prohibeix l’avortament. Quasi totes les morts derivades d’avortaments insegurs es produeixen en països on l’accés està molt restringit. Si la prohibició entrés en vigor, es calcula que el nombre de morts derivades d’avortaments insegurs als EUA augmentaria un 21% en dos anys.