El Parlament Europeu demana un tribunal especial per a crims d'agressió
Descarregar Pdf• Els responsables de crims de guerra han de ser jutjats
• Suport a les autoritats d'Ucraïna i a la Cort Penal Internacional en la recollida de proves
• Actuar ràpid és vital
Un tribunal internacional especial ha d'investigar les autoritats civils i els comandaments militars russos i els seus aliats per un possible crim d'agressió contra Ucraïna.
En una resolució aprovada dijous, el Parlament demana a la UE que adopti totes les mesures necessàries en procediments i tribunals internacionals per donar suport a l'enjudiciament dels règims rus i bielorús per crims de guerra, de lesa humanitat, genocidi i agressió. Aquestes recerques i el seu consegüent enjudiciament han d'estendre's als militars i càrrecs del Govern russos implicats en crims de guerra, agreguen els eurodiputats.
Un tribunal internacional especial
La Cambra insta la UE a donar suport a la creació d'un tribunal internacional especial per a la sanció del crim d'agressió perpetrat contra Ucraïna, sobre el que la Cort Penal Internacional (CPI) no té jurisdicció, i per enjudiciar al lideratge polític i militar de Rússia i els seus aliats.
Els eurodiputats també volen que la UE faciliti el més aviat possible tots els recursos humans i pressupostaris i el suport administratiu, de recerca i logístic necessaris per a l'establiment d'aquest tribunal.
Segons el Parlament, les atrocitats denunciades, com el bombardeig indiscriminat de ciutats i pobles, les deportacions forçades, l'ús de municions prohibides, els atacs contra civils que tractaven de fugir de zones de conflicte per corredors humanitaris acordats prèviament, les execucions de civils, la violència sexual i els desplaçaments forçosos, entre d'altres, constitueixen «greus violacions del Dret internacional humanitari». Els eurodiputats creuen que poden ser considerats crims de guerra i posen l'accent en que de moment continuen impunes.
Actuar sense dilació
La resolució subratlla la importància d'actuar amb rapidesa i adverteix que, a causa de les hostilitats en curs, hi ha un greu risc que es destrueixin proves de crims de guerra.
Els eurodiputats expressen el seu ple suport a la recerca iniciada pel fiscal de la CPI sobre Ucraïna, al treball de la Comissió de Recerca de l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans i als esforços d'organitzacions independents de la societat civil i de les autoritats ucraïneses per recaptar proves.
També saluden l'equip investigador posat en marxa per Lituània, Polònia i Ucraïna i coordinat per l'agència de la UE per a la cooperació en justícia penal (Eurojust), i en el qual participarà la Fiscalia de la CPI, i animen a altres Estats membres a sumar-s'hi.
Nota de premsa. Parlament Europeu