El Parlament Europeu aprova un full de ruta en previsió de futures crisis sanitàries
Descarregar PdfL'Eurocambra vol reforçar la Unió Europea de la Salut i la resiliència dels sistemes sanitaris nacionals pel que ens pugui oferir el futur
· S'avalua l'eficàcia de les mesures nacionals i europees
· Recomanacions per millorar la gestió de crisis i la preparació davant de futures emergències sanitàries
· Més supervisió parlamentària de les mesures, de la coordinació i de la solidaritat
Al llarg del darrer any, la comissió especial sobre la pandèmia de la Covid-19 del Parlament Europeu (COVI) ha analitzat l'impacte de la crisi, avaluant l'eficàcia de les mesures nacionals i europees i formulant recomanacions específiques per satisfer les llacunes i reforçar els punts febles de les seves actuacions. El Parlament va debatre l'informe el dimarts, i dimecres va aprovar el text per 385 vots a favor, 193 en contra i 63 abstencions.
Els eurodiputats han dissenyat un full de ruta clar que orientarà l’acció futura de la UE i que descansa sobre quatre pilars: la sanitat; la democràcia i els drets fonamentals; els aspectes socials i econòmics, i la resposta mundial a la pandèmia.
Entre les seves propostes principals destaquen les següents: millorar l'autonomia estratègica de la UE pel que fa als medicaments, transparència en els processos d'adquisició conjunta i més supervisió parlamentària —tant a escala nacional com europea— de la legislació sobre emergències. L'Eurocambra també demana a la Unió que optimitzi l'ús dels fons de recuperació per enfortir el mercat únic, i confia que la coordinació a escala mundial millori amb el tractat internacional sobre pandèmies que es troba en preparació.
Pot consultar aquí les recomanacions en detall.
Declaracions
La presidenta de la comissió especial, Kathleen Van Brempt (S&D, Bèlgica), ha declarat: «La nostra comissió ha realitzat una avaluació exhaustiva de com va transcórrer la pandèmia i com va afectar la Unió. La conclusió és que Europa no només necessita les eines per desenvolupar polítiques a llarg termini, amb uns objectius i un full de ruta clars: també ha d'estar preparat per actuar de manera ràpida i eficient, i en interès de tots els europeus. Ha d'avaluar a fons quin va ser el seu paper en la resposta que el món va donar a la pandèmia i comprometre's, avui més que mai, amb la cooperació i la solidaritat internacionals, especialment amb els socis del sud global. Ara correspon a la Comissió Europea presentar propostes a partir de les nostres recomanacions, perquè puguem crear una Unió més resilient a les crisis i més ben preparada per al futur».
L’encarregada de preparar l’informe, Dolors Montserrat (PPE, Espanya), ha dit el següent: «Aquest informe és el resultat del diàleg, del consens i del rigor. La resposta de la UE a la pandèmia va ser exemplar: ens va garantir les vacunes i els fons NextGenerationEU, i ens va preparar per a futures emergències sanitàries. Hem de reforçar la Unió encara més, per protegir els nostres professionals sanitaris, assegurar-nos que cap malaltia se'ns escapa i ajudar les capes més vulnerables de la societat. Hem d'impulsar la recerca, combatre les notícies falses i els ciberatacs i crear un sector farmacèutic competitiu per reforçar l'autonomia estratègica de la UE en matèria sanitària».
Nota de premsa. Parlament Europeu