El PE demana una resposta més contundent contra Rússia

Descarregar Pdf

• Els eurodiputats reclamen avenços per donar a Ucraïna l’estatut de país candidat a la UE

• La Unió ha de limitar les compres dels béns d’exportació russos més importants, com el petroli o el gas

• Les sancions han de debilitar estratègicament l’economia i la indústria russes

• És necessari accelerar l’entrega d’armes defensives a Ucraïna

• L’exclusió del sistema SWIFT s’ha de fer extensiva a Bielorússia

Davant de la invasió d’Ucraïna, els eurodiputats demanden sancions més dures contra Rússia i redoblar els esforços per concedir a Ucraïna l’estatut de país candidat a la Unió.

En una resolució aprovada dimarts, el Parlament condemna amb la major contundència la invasió il·legal d’Ucraïna per part de Rússia i demana que el Kremlin posi fi a totes les activitats militars al país. També denuncia el paper del dictador bielorús Alexandr Lukashenkoen en l’agressió.

Els eurodiputats rebutgen categòricament la «retòrica russa que apunta al possible recurs a armes de destrucció massiva», alhora que recorden a la Federació de Rússia les seves obligacions internacionals i adverteixen dels perills d’una escalada nuclear del conflicte.

Demanen, a més, a la Comissió Europea i als països de la Unió que proporcionin més ajuda humanitària d’emergència a Ucraïna en cooperació amb les agències humanitàries de les Nacions Unides i altres organitzacions internacionals associades.

El text va tirar endavant amb 637 vots a favor, 13 en contra i 26 abstencions.

Treballar perquè Ucraïna sigui un país candidat a l’adhesió a la UE

La resolució insta les institucions de la Unió a treballar per concedir a Ucraïna l’estatut de país candidat. El text recorda que qualsevol procediment d’aquest tipus s’haurà d’ajustar a l’article 49 del Tract de la Unió Europea i basar-se en el mèrit. Mentrestant, la Unió ha de seguir treballant per la integració d’Ucraïna al mercat únic de la Unió en virtut de l’actual Acord d’Associació entre la UE i Ucraïna.

Intensificació de les sancions contra Rússia

Tot i que es feliciten per la rapidesa amb què la Unió ha aprovat sancions, els diputats volen mesures punitives de més abast, dirigides a debilitar estratègicament l’economia i la base industrial russes.

Demanen, en particular, que es restringeixi la importació dels béns d’exportació russos més importants, com el petroli o el gas. Tota nova inversió de la Unió a Rússia i de Rússia a la UE ha de quedar prohibida. També demanen que es bloqui l’accés de tots els bancs russos al sistema financer europeu i s’exclogui Rússia del sistema SWIFT.

Algunes d’aquestes sancions, per exemple l’exclusió del sistema SWIFT, s’han de fer extensives a Bielorússia pel suport directe a la invasió russa d’Ucraïna.

Subministrament d’armes, protecció dels refugiats

A més, el text demana als països de la Unió que accelerin el subministrament d’armes defensives a Ucraïna conforme a l’article 51 de la Carta de les Nacions Unides, la qual permet la legítima defensa individual o col·lectiva. També advoca per augmentar la cooperació en matèria d’intel·ligència amb Ucraïna en relació amb l’agressió en curs.

El Parlament acull a més amb satisfacció el compromís de la Unió d’activar la Directiva de protecció temporal amb el fi que tots els ucraïnesos que fugen de la guerra obtinguin protecció immediata. La responsabilitat de rebre els refugiats que arriben a les fronteres exteri

Nota de premsa. Parlament Europeu