Donació fons bibliogràfic i documental Josep M. Aloy

Descarregar Pdf

L’agost del 2022 la família de Josep M. Aloy va fer donació del fons bibliogràfic i documentació personal relacionada amb l’escriptor lleidatà Josep Vallverdú.

Josep M. Aloy (1948-2020), va ser escriptor, mestre, crític de literatura infantil i juvenil i biogràf de Josep Vallverdú.

Especialista en la vida i l'obra de Josep Vallverdú, és curador del recull Contes en òrbita (1991) i autor dels títols Camins i paraules: Josep Vallverdú, l'escriptor i l'home (1998) i Retrats. Josep Vallverdú (2013). Com a crític de literatura infantil i juvenil ha publicat també diverses obres.

Va rebre el Premi Serra i Moret de narrativa de la Generalitat de Catalunya (1991), Premi Recull Rafael Cornellà de Retrat Literari (1993) i el Premi Aurora Díaz-Plaja (2013).

Vallverdú va conèixer Aloy a començaments de la dècada dels vuitanta quan el llavors professor de literatura catalana en un centre escolar de Manresa va convidar l’autor de Rovelló va impartir una xerrada davant dels alumnes. L’any 1985, un grup d’alumnes de vuitè de Bàsica de l’escola Badia-Solé de Manresa va guanyar el premi Baldiri Rexach per un treball titulat “Josep Vallverdú”.

Aquella relació en el temps va donar com a fruit el llibre Camins i paraules. Josep Vallverdú, l’escriptor i l’home, publicat per Pagès Editors el 1998. Una biografia autoritzada pel mateix escriptor lleidatà.

L'actual donació està formada per 283 documents de la biblioteca personal, números solts de revistes on apareix la figura de Vallverdú i documentació personal (correspondència, diplomes, reculls de premsa, fotografies, documents mecanografiats, etc.). I en destaca, el manuscrit original del Rovelló.

Aquesta donació complementarà el fons Josep Vallverdú que consta de més de 4.000 volums, a més de documentació personal i altres objectes, com mencions i premis rebuts. 

L'any 2023 el Govern de la Generalitat commemorarà els 100 anys de Josep Vallverdú, juntament amb altres efemèrides.