Convocatòria per a la creació de l'Observatori de la Cadena Agroalimentària de la UE (AFCO)

Descarregar Pdf

La Comissió Europea ha llançat la convocatòria per a la creació de l'Observatori de la Cadena Agroalimentària de la UE (AFCO). La creació d'aquest Observatori que analitzarà els costos de producció, els marges i les pràctiques comercials es va anunciar a mitjans de març com una de les mesures per reforçar la posició dels agricultors a la cadena de subministrament alimentària i reforçar la confiança entre tots els actors de la cadena.   

El seu objectiu és augmentar la transparència en els preus, l'estructura de costos i la distribució dels marges i el valor afegit a la cadena de subministrament, tot respectant la confidencialitat i les normes de competència. Crear confiança entre totes les parts interessades i les autoritats públiques és essencial per garantir que tots els actors rebin una remuneració justa per les seves contribucions i treball en la cadena de subministrament agroalimentari.   

L'Observatori reunirà fins a 80 membres, en representació de les autoritats nacionals encarregades de l'agricultura, la pesca i l'aqüicultura o la cadena de subministrament d'aliments, així com organitzacions que representen les parts interessades actives en les diferents etapes de la cadena: des d'agricultors, proveïdors d'inputs, indústria alimentària, comerciants, fins al transport, a la logística, al detall i als consumidors.  

A mitjà termini, s'espera que el treball de l'Observatori permeti desenvolupar metodologies per avaluar i controlar l'estructura de costos i la distribució de marges i valor afegit al llarg de la cadena de subministrament alimentària. El portal de dades agroalimentàries existent s'ampliarà per publicar nous indicadors rellevants, disponibles per a tothom en línia. Això podria incloure dades sobre costos i marges en les diferents etapes de la cadena alimentària. Aquest nou observatori complementarà el treball dels observatoris de mercats existents per a l'agricultura i la pesca.   

Els membres també intercanviaran informació sobre pràctiques comercials que afecten positivament o negativament el bon funcionament de la cadena de subministrament. També es podrien compartir casos pràctics per a determinats productes o sectors.   

La convocatòria està oberta fins al 13 de maig. Les organitzacions que ho sol·licitin han d'estar inscrites al Registre de Transparència per ser designades. Es preveu que l'Observatori celebri la seva primera reunió el juliol de 2024, presidit per la Direcció General d'Agricultura de la Comissió Europea. L'Observatori es reunirà almenys dues vegades a l'any en ple, amb reunions ad hoc addicionals sobre temes específics que també s'organitzaran, si cal. D'acord amb els seus principis de transparència, tots els documents rellevants (inclosos l'ordre del dia i l'acta) es publicaran al Registre de grups d'experts. L'Observatori s'estableix per una durada inicial de cinc anys, renovable. 

Data límit: 13/05/2024 

Enllaços relacionats: Observatori de la Cadena Agroalimentària de la UE

(font: Generalitat de Catalunya. Departament d'Acció Exterior i Unió Europea)