Codi de Bones pràctiques en matèria de desinformació

Descarregar Pdf

La Comissió es congratula de la publicació avui del Codi de bones pràctiques en matèria de desinformació reforçat. Els 34 signataris, entre els quals figuren plataformes, empreses tecnològiques i representants de la societat civil, han seguit les directrius de la Comissió del 2021 i han tingut en compte els ensenyaments extretes de la crisi de la COVID-19 i la guerra d'agressió de Rússia a Ucraïna. El Codi reforçat es basa en el primer Codi de bones pràctiques de 2018, que compta amb un ampli reconeixement com a marc pioner a escala mundial. El nou Codi estableix compromisos amplis i precisos per part de les plataformes i les empreses del sector per lluitar contra la desinformació i constitueix un altre pas important per assolir un entorn en línia més transparent, segur i fiable.

Věra Jourová, vicepresidenta responsable de Valors i Transparència, ha declarat: «Aquest nou Codi contra la desinformació arriba en un moment en què Rússia l'està utilitzant en la seva agressió militar contra Ucraïna, i també veiem com la democràcia és atacada de manera més general. Ara comptem amb compromisos molt importants per esmorteir l'impacte de la desinformació en línia i eines molt més sòlides per mesurar com es compleixen aquests compromisos a tota la UE i en totes les seves llengües. Els usuaris també disposaran de millors eines per assenyalar la desinformació i comprendre allò que veuen. El nou Codi també reduirà els incentius financers per a la difusió de desinformació i facilitarà als investigadors l’accés a les dades de les plataformes».

Thierry Breton, comissari de Mercat Interior, ha afirmat: «La desinformació és una forma d'invasió del nostre espai digital que incideix de manera tangible a la nostra vida quotidiana. Les plataformes en línia han d'actuar amb molta fermesa, especialment pel que fa a la qüestió del finançament. La difusió de desinformació no ha de fer guanyar un sol euro a ningú. Per ser creïble, el nou Codi de bones pràctiques estarà recolzat per la Llei de Serveis Digitals, que inclou la imposició de fortes sancions dissuasòries. Les plataformes molt grans que incompleixin reiteradament el Codi i no apliquin les mesures de reducció del risc adequades corren el risc que se'ls imposin multes de fins al 6 % del seu volum de negocis a escala mundial».

Juntament amb la Llei de Serveis Digitals recentment aprovada i la propera legislació sobre transparència i segmentació de la publicitat política, el Codi de bones pràctiques reforçat constitueix un element essencial del conjunt d'instruments de la Comissió per lluitar contra la propagació de la desinformació a la UE .

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí