Certificat COVID de la UE

Descarregar Pdf

• La normativa actual expira el 30 de juny

• La Comissió podrà plantejar la seva derogació després de sis mesos si deixa de ser necessari

• No a les restriccions desproporcionades o discriminatòries a la lliure circulació

El ple del Parlament Europeu ha confirmat l'acord amb els Estats membres per estendre el marc legal del certificat COVID digital de la UE dotze mesos més.

Dijous, els eurodiputats van recolzar l'acord aconseguit el 13 de juny, l'objectiu del qual és evitar restriccions a la lliure circulació a la UE en cas de noves variants o altres amenaces relacionades amb la pandèmia. L'extensió va ser aprovada amb 453 vots a favor, 119 en contra i 19 abstencions (referent als ciutadans de la Unió), i 454 a favor, 112 en contra i 20 abstencions (referent a nacionals de tercers països). Les normes actuals, que expiraven la setmana vinent, seran vàlides fins al 30 de juny de 2023.

En resposta a la petició del Parlament, el text estableix que els Estats membres no han de restringir de manera desproporcionada o discriminatòria la lliure circulació dels titulars del certificat COVID digital de la UE. La Comissió Europea avaluarà l'impacte de l'eina sobre la lliure circulació i els drets fonamentals abans del final de 2022. En funció del resultat, podrà proposar la seva derogació, si la situació de la salut pública ho permet, a la vista dels últims dictàmens científics del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) i de la Comissió de Seguretat Sanitària.

Declaració del ponent

Després de la votació, el ponent Juan Fernando López Aguilar (S&D, Espanya) va dir «A causa de l'evolució impredictible del virus, el Parlament estén la seva aplicació un any més per garantir que els ciutadans continuen tenint dret a la llibertat de moviment dins de la UE. Confiem que sigui l'última pròrroga. Hem demanat a la Comissió que avaluï abans del 31 de desembre de 2022 si la legislació pot suprimir-se tan aviat com la situació epidemiològica ho permeti».

Pròxims passos

La pròrroga encara ha de ser adoptada formalment pel Consell de la UE. Una vegada aprovada, entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el Diari Oficial de la UE.

Nota de premsa. Parlament Europeu