Presentació

Centre especialitzat a difondre informació i documentació sobre la Unió Europea, proporcionant un accés fàcil i ràpid a la documentació comunitària.

El Centre de Documentació Europea (CDE) de la Universitat de Lleida es dedica a difondre i posar a disposició del públic informació i documentació sobre temes relacionats amb la Unió Europea. A més, fomenta i recolza en l'àmbit universitari l'ensenyament i la investigació sobre el procés d'integració europea. El CDE organitza cursos, jornades i altres esdeveniments sobre qüestions claus de la UE, i facilita tant a la comunitat universitària com a la ciutadania en general la informació sol·licitada sobre la Unió Europea, ja sigui en format imprès o digital, adaptant-se a les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

La informació del CDE és de caràcter públic i està a l'abast de qualsevol persona, organisme o institució interessada en consultar-la.

 

  • 268,36 m2
  • 60 seients d'estudi individual
  • 4 places de confort (butaques individuals)

Recursos de la Unió Europea

Bases de dades

Principals bases de dades de temàtica europea amb informació valuosa i actualitzada, amb accés lliure i gratuït.

  • CORDIS: Recerca a la Unió Europea. Projectes finançats amb fons europeus de de 1990.
Informació i documentació:
  • FIND-ER: Base de dades de la Biblioteca Central de la Comissió Europea.
  • Europeana: Creada el 2007 a iniciativa de la Comissió Europea, és la biblioteca digital del patrimoni cultural europeu.
  • Open Data: Accés a les dades obertes publicades per les institucions i organismes de la UE.
Estadístiques:
  • Eurobarómetro: Publicació dels anàlisis d’opinió que la Comissió Europea realitza periòdicament sobre diferents temes en tots els Estats membres des de l’any 1973. Inclou estudis quantitatius i qualitatius.
  • Eurostat: Inclou dades dels Instituts Nacionals d’Estadística dels Estats membres i de l’EFTA. Dades a nivell regional i nacional, que composen les estadístiques oficials harmonitzades de la UE i de la zona Euro.
Legislació:
  • EUR-Lex: Base de dades que conté textos, alguns d’ells des de 1951, disponibles en totes les llengües oficials de la UE i amb una actualització diària. Accés al Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE), legislació de la Unió Europea (tractats, directives, reglaments, legislació consolidada, ...), jurisprudència, acords internacionals, etc. 
  • CURIA: Base de dades del Tribunal de Justícia i Tribunal General (Antic Tribunal de Primera Instància). S’hi pot consultar la jurisprudència recent (des de 1997) d’ambdós tribunals. 
Treball i mobilitat:
  • EURES: Portal Europeu de mobilitat professional.
  • Portal Europeu de la Joventut: Informació sobre voluntariat, cos europeu de solidaritat, treball, etc.
  • Europass: És un document que serveix per presentar les capacitats i qualificacions del interessat d’una manera clara i eficaç.
  • EPSO: Tot i que no és una base de dades, aquesta oficina de selecció de personal de la UE és una eina útil en el foment de la mobilitat laboral.
Contractació pública:
  • TED: Base de dades de contractes públics. Versió online del Suplement del Diari Ofical de la UE (DO S) dedicat a la contractació pública europea.
  • SIMAP: Informació sobre contractació pública europea.
Cooperació:
  • Europe Aid: Dintre de l’ajuda exterior de la UE es posa a disposició del usuari diferents bases de dades per a la cerca de projectes de cooperació. Subvenions, contractes, subministres, etc. Relacionats amb l’ajuda exterior de la UE.
Institucions:
  • IDEA: Directori electrònic de les institucions comunitàries.

Legislació i jurisprudència

La legislació de la UE adopta la forma de:

  • Tractats constitutius de la Unió Europea i que regulen el seu funcionament.
  • Reglaments, directives i decisions de la UE, amb efecte directe o indirecte en les Estats membres.

La jurisprudència de la UE es compon de les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que interpreta la legislació de la UE.

 

 

 

Ajudes i subvencions de la UE

Joventut

Treballar a la UE

Estudiar a la UE

Premsa

Recerca i Innovació

Des de 1984, la Unió Europea (UE) compta amb la seva política de recerca i innovació, que finança mitjançant programes marc plurianuals. Entre 1984 i 2020 hi han hagut vuit programes marc. El nou programa per al període 2021-2027 és l'Horitzó Europa, el seu objectiu general és assolir un impacte científic, tecnològic, econòmic i social de les inversions de la UE en R+I, enfortint així les seves bases científiques i tecnològiques i fomentant la competitivitat de tots els Estats Membres (EEMM). Aquest nou programa està dotat amb un pressupost de 95 517 milions d'euros per aquest període de set anys, que es destinaran principalment a tres pilars:

1. Ciència Excel·lent

2. Desafiaments Globals i Competitivitat Industrial Europea

3. Europa Innovadora 

Publicacions sobre la UE

Publicacions gratuïtes en format electrònic sobre diferents àmbits de la Unió Europea

  • EU Bookshop. És una llibreria en línia, una biblioteca i un arxiu de les publicacions de la UE des del 1952. Consta de 110.000 títols amb les seves 235.000 versions electròniques corresponents (en formats PDF, e book) en més de 50 idiomes, incloses les 24 llengües oficials de la UE. La gestió d'EU Bookshop va a càrrec de l'Oficina de Publicacions de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg.
  • La UE més fàcil. Publicacions pràctiques (impreses, fullets, diapositives, mapes) que expliquen el funcionament de la UE, des de l'euro i la legislació fins a la història i els viatges.
  • 70 años de derecho de la Unión Europea. Una Unión al servicio de sus ciudadanos. Aquest llibre ha estat escrit per advocats el treball diari dels quals al Servei Jurídic de la Comissió, garanteix que el Dret de la Unió s'apliqui correctament i s'executi adequadament a la Unió Europea. 

Sabies que...

  • Va néixer l'any 1988 per un conveni signat entre la Comissió de les Comunitats Europees i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària.
  • Va sorgir per iniciativa de la Direcció General X, dins el marc de política d'informació universitària i que en aquell moment s'atorgaven a aquelles universitats que realitzessin estudis i recerca sobre integració europea, per tal de donar-los suport documental en la seva tasca.
  • L'edifici està construït a base d'estructura de formigó armat, tancament de maó vist i coberta invertida. Té una bona il·luminació lateral, i, a més, compta amb lluernes repartides pel sostre, la qual cosa permet tenir una molt bona entrada de llum natural.

Els Centres de Documentació Europea

Els Centres de Documentació Europea (CDE), creats per la Comissió Europea, són operatius des de 1963. Són centres d'informació i documentació europea amb gran experiència tant en posar a l'abast del públic documents públics o publicables de les Institucions i organismes comunitaris; com en facilitar l'accés a fonts informatives, textos i altres suports documentals que són objecte de difusió general. Actualment hi ha 300 CDEs que es localitzen als Estats Membres. Les seves instal·lacions s'ubiquen en les pròpies universitats o instituts de recerca.

A partir de l'any 2005, els CDE pertanyen a una xarxa més àmplia de punts d'informació anomenada Europe Direct, impulsada per la Comissió Europea, amb la finalitat de reorganitzar i reunificar part dels diferents serveis d'informació sobre la UE al ciutadà.

Descubriendo Europa

Trabajar para la UE: EPSO

Derechos de pasajeros en la UE

Cambio climático

¿Qué es la Unión Europea?

Oportunidades para jóvenes

Ventajas de ser ciudadano europeo

  Notícies

  Actualitat