Nivell rècord de confiança en la UE dels darrers anys
Descargar pdf- L’últim Eurobaròmetre, publicat divendres passat, revela que s’ha assolit el nivell més elevat de confiança en la Unió Europea des del 2007 i el suport més gran a l’euro fins ara. L’enquesta també posa de manifest que els europeus tenen una visió més optimista del futur. Els agradaria veure una UE més forta i independent, especialment davant dels reptes mundials actuals.
- La confiança en la UE registra el nivell més alt en 17 anys
El 51 % dels europeus tendeix a confiar en la UE, el resultat més alt des del 2007. La confiança en la UE és més gran entre els joves d’entre 15 i 24 anys (el 59 %). El 51 % dels europeus va declarar confiar en la Comissió Europea, una altra xifra rècord en 17 anys.
Gairebé tres quartes parts dels enquestats (el 74 %) afirmen que se senten ciutadans de la UE, el nivell més alt en més de dues dècades. Així mateix, més de sis de cada deu europeus (el 61 %) també són optimistes sobre el futur de la UE.
Alhora, el 44 % dels ciutadans de la UE continua tenint una imatge positiva de la UE, mentre que el 38 % en té una imatge neutra i el 17 %, una imatge negativa.
Els europeus volen una UE més forta, més independent i més resilient
Gairebé set de cada deu enquestats (el 69 %) estan d’acord que la UE disposa de competències i eines suficients per defensar els interessos econòmics d’Europa en l’economia mundial. Així mateix, un 69 % opina que la Unió Europea és un lloc d’estabilitat en un món turbulent.
Per al 33 % dels europeus, la seguretat i la defensa han de ser l’àmbit prioritari de l’acció de la UE a mitjà termini, seguides de prop per la migració (el 29 %), l’economia (el 28 %), l’acció climàtica i el medi ambient (el 28 %) i la salut (el 27 %). Alhora, el 44 % de la ciutadania europea creu que garantir la pau i l’estabilitat és el que repercutirà més positivament en la seva vida a curt termini, seguit de garantir l’alimentació, la salut i els subministraments industrials a la UE i de gestionar la migració (el 27 % en tots dos casos). Pel que fa a àmbits específics d’actuació de la UE al sector «net», els europeus consideren que la UE ha de donar prioritat a les energies renovables (el 38 %), seguides de les inversions en agricultura sostenible (el 31 %), les infraestructures energètiques (el 28 %) i les inversions en tecnologies netes (el 28 %).
El suport més gran a l’euro de la història i un creixent optimisme pel que fa a l’economia
L’enquesta de l’Eurobaròmetre ha posat de manifest el suport més gran a la moneda comuna mai registrat, tant a la UE en conjunt (un 74 %) com a la zona de l’euro (un 81 %). Quant a la percepció de la situació de l’economia europea, el 48 % dels europeus (un punt més que a la primavera del 2024) considera que és bona, mentre que el 43 % (dos punts més) la considera dolenta. La percepció de la situació de l’economia europea no ha deixat de millorar des de la tardor del 2019. Un gran nombre de ciutadans (el 49 %) creu que la situació econòmica europea es mantindrà estable els propers dotze mesos.
Rerefons
L’Eurobaròmetre estàndard 102 (tardor de 2024) es va dur a terme entre el 10 d’octubre i el 5 de novembre de 2024 als vint-i-set estats membres. Es va entrevistar de manera presencial un total de 26 525 ciutadans de la UE. També es van efectuar entrevistes a nou països candidats i candidats potencials (tots excepte Ucraïna) i al Regne Unit.
Més informació
Eurobaròmetre estàndard n. 102
Consulteu el comunicat de premsa complet aquí (Comissió Europea)