Més inversió per reforçar el lideratge europeu en investigació i innovació

Descargar pdf

Perquè Europa sigui més competitiva, segura i sostenible a escala mundial, cal més recerca d'excel·lència, innovació d'impacte i ampliació de la tecnologia. Aquestes són algunes de les dotze recomanacions d'experts presentades avui a la Comissió per reforçar Horizonte Europa, el programa de recerca i innovació de la UE i el successor.

Les recomanacions han estat redactades per un grup independent de 15 experts destacats presidit per Manuel Heitor, antic secretari d'Estat de Ciència, Tecnologia i Ensenyament Superior de Portugal. El seu informe, titulat «Alinear, Actuar, Accelerar: Investigació, tecnologia i innovació per impulsar la competitivitat europea», destaca el valor afegit europeu del Programa Marc de Recerca i Innovació (I+I) de la UE i presenta dotze recomanacions:

  1. Adoptar un enfocament que englobi tot el govern per alinear la investigació i la innovació amb l'estratègia de la UE per a la competitivitat i una economia neta i digital.
  2. Impulsar la competitivitat global d'Europa tot fomentant la investigació d'impacte, la innovació i la creació d'empreses mitjançant un programa marc més sòlid.
  3. Aportar valor afegit europeu a través d'una cartera d'accions centrades en excel·lència competitiva, competitivitat industrial, reptes socials i un sòlid ecosistema de recerca i innovació.
  4. Crear una unitat experimental per posar en marxa programes d'innovació disruptiva amb opcions de finançament ràpid, com ara iniciatives «a l'estil ARPA».
  5. Reforçar l'excel·lència competitiva ampliant el finançament del Consell Europeu de Recerca, el Consell Europeu d'Innovació i les Accions Marie Skłodowska-Curie per atraure els millors talents.
  6. Optimitzar la innovació tecnològica de doble ús gestionant per separat els programes de R+D civils i militars, aprofitant els beneficis per a la seguretat nacional i les necessitats civils.
  7. Crear un Consell de Competitivitat Industrial i Tecnologia per potenciar la inversió en investigació i innovació industrial i garantir-ne la pertinència de l'autonomia estratègica.
  8. Crear un Consell de Reptes Socials per abordar els principals problemes socials, alinear-se amb les prioritats estratègiques de la UE i comprometre's amb la filantropia i la societat civil.
  9. Construir un ecosistema de R+I de la UE inclusiu i atractiu garantint inversions a llarg termini, fomentant les aliances universitàries i encoratjant la coinversió dels estats membres.
  10. Simplificar el programa reduint les càrregues administratives, adoptant un finançament àgil i racionalitzant els processos de sol·licitud.
  11. Desenvolupar un programa de contractació d'innovació per estimular el creixement industrial a través de solucions basades en la demanda.
  12. Abordar la cooperació internacional amb una estratègia matisada, adaptant les associacions a àmbits específics i consideracions geopolítiques globals.

Basant-se en aquestes recomanacions, els experts independents demanen un pressupost més gran, més centrat i protegit. Segons la seva anàlisi, aquesta inversió situaria Europa al capdavant de la col·laboració i la governança internacionals en matèria de R+I.

Context

El grup d'alt nivell sobre l'avaluació intermèdia d'Horizonte Europa va reunir 15 experts de tot Europa amb una àmplia experiència.

El desembre del 2023 es va encarregar al grup que formulés recomanacions concretes a la Comissió sobre com millorar el programa d'R+I de la UE a curt i llarg termini. Les recomanacions es basen en extenses consultes a les parts interessades i en un conjunt ampli de proves i anàlisis, inclosos estudis externs.

Més informació: Comissió Europea