La inversió en recerca i innovació a la UE és molt rentable
Descargar pdfHoritzó 2020, el programa de recerca i innovació de la UE que es va desenvolupar entre el 2014 i el 2020 amb un pressupost de gairebé 80 000 milions d'euros, va contribuir de manera important a la construcció d'una societat i una economia de la UE arrelades en el coneixement i la innovació i va beneficiar els europeus molt més enllà del que es podria haver aconseguit només a nivell nacional o regional.
Permetre una resposta ràpida als brots de COVID-19, ebola i Zika i contribuir de manera decisiva a la ciència climàtica són només alguns exemples de l'impacte tangible d'Horitzó 2020. Cada euro en costos relacionats amb el programa aportarà, en darrera instància, cinc euros en beneficis als ciutadans de la UE d'aquí al 2040, fet que demostra l'elevada rendibilitat de la inversió en recerca i innovació per a la societat europea. Aquestes són algunes de les conclusions clau de l'avaluació ex post d'Horitzó 2020 publicada avui.
Marcar la diferència per als ciutadans
Horitzó 2020 va finançar més de 35.000 projectes al llarg de set anys, i les convocatòries van atreure més d'un milió de sol·licituds individuals de 177 països. El programa va tenir un paper crucial en la lluita contra el canvi climàtic i el 64,4% del pressupost es va invertir en desenvolupament sostenible. Horitzó 2020, juntament amb el seu predecessor, el 7è PM, és el segon proveïdor de ciència climàtica més gran del món.
El programa va finançar solucions concretes en diversos àmbits, com ara els nous transports impulsats per hidrogen, les vacunes d'ARNm, la fotònica i la microelectrònica i la nanoelectrònica. Gairebé 4.000 patents i marques registrades procedien del finançament d'Horitzó 2020. El Consell Europeu d'Innovació ha destacat el suport sense precedents a les innovacions tecnològiques potencialment revolucionàries i a les empreses de tecnologia profunda.
Horitzó 2020 va impulsar un notable creixement addicional de l'ocupació del 20% i un augment del 30% del volum de negocis i dels actius totals per a les empreses participants en comparació de les que no van tenir èxit malgrat les sol·licituds d'alta qualitat. A llarg termini, s'estima que el programa contribuirà a un augment mitjà anual del PIB de la UE de 15.900 milions d'euros, per un total de 429.000 milions d'euros durant el període 2014-2040.
Els científics finançats per Horitzó 2020 van contribuir a més de 276.000 publicacions revisades per parells. Horitzó 2020 també va donar suport a 33 guanyadors del Premi Nobel. Horitzó 2020 també va ser fonamental per diversificar i millorar les capacitats i els coneixements dels investigadors. Horitzó 2020 va donar suport a la mobilitat de prop de 50.000 investigadors entre sectors i països. A més, el programa va permetre a la UE desenvolupar i millorar les infraestructures de recerca a gran escala, tant en l'àmbit europeu com a mundial: més de 24.000 investigadors i organitzacions van obtenir accés a aquestes infraestructures, ampliant les oportunitats de treball col·laboratiu i avenços científics.
Antecedents
Horitzó 2020 va ser el vuitè programa de finançament de la investigació i la innovació de la Unió Europea, que va funcionar del 2014 al 2020 amb un pressupost de gairebé 80 000 milions d'euros. Els objectius d'Horitzó 2020 eren estimular el creixement econòmic, crear ocupació, fomentar la col·laboració en recerca i innovació, donar suport a l'excel·lència científica i el lideratge industrial i abordar els reptes socials a Europa.
L'avaluació final es va basar en una àmplia base empírica, amb més de 1.000 entrevistes amb beneficiaris de projectes, autoritats nacionals i organismes d'execució, així com enquestes a participants amb èxit i no seleccionats, combinen àmplies anàlisis quantitatives i qualitatives i es basen en una àmplia consulta pública oberta amb prop de 2000 respostes.
Consulteu el comunicat de premsa complet aquí (Font: Comissió Europea, Representació a Espanya).