La Comissió impulsa una estratègia per liderar la tecnologia quàntica a Europa el 2030
Descargar pdfLa Comissió Europea ha presentat avui l’Estratègia Quàntica per fer d’Europa un líder mundial en aquest àmbit com a tard el 2030. L’Estratègia fomentarà un ecosistema quàntic resilient i independent que impulsi el creixement de les empreses emergents i transformi la ciència d’avantguarda en aplicacions preparades per al mercat, sense renunciar al lideratge científic d’Europa.
Les tecnologies quàntiques revolucionaran la resolució de problemes complexos en tots els camps, des d’avenços farmacèutics fins a la seguretat de les infraestructures essencials. Generaran noves oportunitats per a la competitivitat industrial i la sobirania tecnològica de la UE, amb un gran potencial de doble ús per a la defensa i la seguretat. Es preveu que d’ara al 2040 el sector creï milers de llocs de treball altament qualificats arreu de la UE i superi un valor mundial de 155 000 milions d’euros.
L’Estratègia s’articula a partir de cinc àmbits: recerca i innovació, infraestructures quàntiques, enfortiment dels ecosistemes, tecnologies espacials i de doble ús i competències quàntiques.
Abasta les següents mesures:
- crear la Iniciativa Europea de Recerca i Innovació Quàntica, una labor conjunta de la UE i els estats membres per donar suport a la recerca fundacional i desenvolupar aplicacions en sectors públics i industrials clau;
- crear un centre de disseny quàntic i sis línies pilot de xips quàntics, amb fins a 50 milions d’euros de finançament públic, per transformar prototips científics en productes manufacturables;
- posar en marxa una instal·lació pilot per a la internet quàntica europea;
- ampliar la xarxa de clústers de competències quàntiques arreu de la Unió Europea i crear una Acadèmia Europea de Competències Quàntiques el 2026;
- elaborar un full de ruta de la tecnologia quàntica a l’espai en col·laboració amb l’Agència Espacial Europea, i contribuir al full de ruta tecnològic per a l’armament europeu.
Aquesta Estratègia té per objecte impulsar la proporció de finançament privat en tecnologia quàntica que reben les empreses europees respecte del total mundial —actualment és d’aproximadament el 5 %— a fi d’estimular el creixement de les empreses emergents i en expansió i promoure l’adopció generalitzada de solucions quàntiques europees per part de les indústries de la Unió.
(Font: Comissió Europea, Representació a Barcelona)