Inversions verdes per impulsar una economia sostenible
Descargar pdfPer impulsar el canvi cap a una inversió ecològica, la UE va introduir regles per definir el que qualifica com a activitats ecològiques o sostenibles.
Per què la UE necessita una definició comuna sobre inversions sostenibles
El desenvolupament sostenible requereix la preservació dels recursos naturals i el respecte dels drets humans i socials. L'acció climàtica és un aspecte important, ja que la necessitat de limitar i mitigar els efectes del canvi climàtic es torna cada cop més urgent.
La UE es compromet a disminuir gradualment les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. El Pacte Verd Europeu, la principal iniciativa de la UE sobre acció climàtica, estableix un objectiu de zero emissions netes per al 2050.
Per assolir l'objectiu, la UE ha d'invertir en noves tecnologies.
La inversió pública no serà suficient i els inversors privats hauran d'intervenir per finançar projectes favorables amb el clima. Això requereix criteris clars sobre què és exactament sostenible i ecològic; altrament, alguns fons podrien destinar-se a projectes de “rentat verd” que afirmen ser “verds”, però en realitat no ho són.
Alguns països de la UE ja han començat a desenvolupar sistemes de classificació. Tant les empreses que busquen finançament com els inversors interessats a donar suport a projectes sostenibles es beneficiarien de les normes comunes de la UE.
Quines activitats econòmiques qualifiquen com a “sostenibles"
El juny del 2020, els eurodiputats van aprovar el Reglament sobre Taxonomia, un marc que determina quines activitats es poden considerar sostenibles. Així s'estableix un sistema de classificació comuna a tota la UE, s'ofereix claredat a empreses i inversors i es fomenta un augment del finançament del sector privat per a la transició cap a la neutralitat climàtica.
El reglament estableix sis objectius ambientals i aclareix que una activitat es pot considerar ambientalment sostenible si contribueix a qualsevol d'aquests objectius sense danyar significativament cap dels altres.
El principi de "no perjudicar" (que serà definit més endavant per la Comissió Europea) assegura que una activitat econòmica que causa més mal al medi ambient que beneficis no es pot classificar com a sostenible. Les activitats ambientalment sostenibles també han de respectar els drets humans i laborals.
Objectius ambientals
- Mitigació del canvi climàtic (evitar / reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle o augmentar l'eliminació de gasos amb efecte d'hivernacle)
- Adaptació al canvi climàtic (reduir o prevenir l'impacte advers al clima actual o futur esperat, o els riscos d'aquest impacte advers)
- Ús sostenible i protecció de laigua i els recursos marins
- Transició a una economia circular (centrant-se en la reutilització i el reciclatge de recursos)
- Prevenció i control de la contaminació
- Protecció i restauració de la biodiversitat i els ecosistemes
Accés a l'article complet (Parlament Europeu).