Plans de la UE per donar suport a indústries clau
Descarregar PdfLa UE treballa per posar en marxa la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa que reforçarà les tecnologies clau i la sobirania europea.
Per què la UE necessita invertir en tecnologies?
Un dels objectius estratègics principals de la UE és reforçar la competitivitat de l'economia europea a través de les transformacions ecològica idigital. En els darrers anys, però, la indústria de la UE s'està veient amenaçada per l'elevada inflació, l'escassetat de mà d'obra, les interrupcions de la cadena de subministrament, l'augment dels tipus d'interès i les pujades dels preus de energia.
A més, la competència mundial és cada vegada més gran, especialment en tecnologies essencials per a la transformació econòmica en curs, com la intel·ligència artificial, la 5G, els semiconductors, les tecnologies verdes i les biotecnologies.
Per fer front a aquests reptes, la UE ha d'adoptar un enfocament més estructural davant de les enormes necessitats d'inversió de les seves indústries.
Què és la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa?
El juny del 2023, la Comissió Europea va presentar la revisió intermèdia del Marc Financer Plurianual 2021-2027 de la UE i, com a part del paquet, va proposar la creació de la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa (STEP, per les sigles en anglès). És un instrument per desenvolupar tecnologies emergents crítiques, rellevants per a les transicions verda i digital i per a la sobirania estratègica de la UE.
El seu objectiu és impulsar la capacitat de fabricació en tecnologies digitals (per exemple, microelectrònica, computació al núvol, intel·ligència artificial, ciberseguretat, 5G, etc.), tecnologies netes (per exemple, energies renovables, emmagatzematge d'electricitat i calor, combustibles renovables d'origen no biològic, combustibles alternatius sostenibles, etc.) i biotecnologies (per exemple, biomolècules, productes farmacèutics, tecnologies mèdiques, etc.). També pretén reforçar les cadenes de valor i fer front a l'escassetat de mà d'obra i personal qualificat en aquests sectors.
Com funcionarà la plataforma?
Segons la proposta de la Comissió, la plataforma STEP reorientaria els fons dels instruments existents de la UE i utilitzaria 10.000 milions d'euros addicionals per reforçar alguns programes (InvestEU, Horitzó Europa, el Fons d'Innovació i el Fons Europeu de Defensa).
Es concedirà una nova etiqueta de qualitat de la UE, el "segell de sobirania", als projectes d'alta qualitat que contribueixin als objectius de la plataforma. Això els hauria de donar visibilitat i atreure inversions públiques i privades.
Accés a la nota de premsa completa (Parlament Europeu).