El Parlament Europeu aprova el nou programa de voluntariat

Descarregar Pdf

El Parlament va aprovar dimarts el Cos Europeu de Solidaritat: 1.000 milions d'euros per donar suport a les activitats de voluntariat dels joves dins i fora de la UE.

  • Èmfasi en la formació i l’adquisició de competències
  • Pla per incrementar la participació de col·lectius desfavorits
  • Els projectes tenen que impulsar canvis positius a les comunitats locals
  • Augment del límit d’edat dels voluntaris en projectes humanitaris

Hi haurà ajudes i suport addicional, com ara formació en idiomes i cobertura del segur, per atendre les necessitats específiques dels joves desfavorits.

Qualsevol entre 18 i 30 anys pot sol·licitar convertir-se en voluntari entre dos i dotze mesos en un país de la UE, així com a Islàndia, Macedònia del Nord, Turquia i Liechtenstein. També hi poden participar joves dels països del veïnatge. El Regne Unit va decidir no participar en cap programa europeu d'intercanvi, inclòs el Cos Europeu de Solidaritat.

Els voluntaris no reben un salari, però sí ajuda per pagar els costos de viatge, a més de l'allotjament, els menjars, l'assegurança mèdica i una petita quantitat per a despeses.

El nou programa preveu més requisits per a les organitzacions receptores dels voluntaris, per assegurar-los una experiència útil i fa una aposta clara per la inclusió. A més, els joves, especialment aquells amb menys oportunitats, podran triar projectes de voluntariat en el seu propi país.

Donada la necessitat de comptar amb experts qualificats, la part del programa centrada en projectes humanitaris (que representa el 6% dels fons) podrà acceptar participants de fins a 35 anys d'edat, i sense límit d'edat en el cas dels experts i formadors.

Propers passos

A fi de garantir una transició fluida d'un programa pressupostari al següent, el Reglament del Cos Europeu de Solidaritat s’aplicarà de manera retroactiva des de l’1 de gener de 2021. La Comissió i molts Estats membres ja han iniciat els processos de sol·licitud i les convocatòries de propostes.

Nota de premsa. Parlament Europeu