Si tens 18 anys, prepara't per descubrir Europa!

Descarregar Pdf

La Comissió posa en marxa la convocatòria de primavera de DiscoverEU, gràcies a la qual 35 000 joves rebran un abonament de tren gratuït per explorar Europa.

La convocatòria de sol·licituds s’obre el 15 de març a les 12:00 h i acabarà el 29 de març a les 12:00 h. Per poder guanyar un dels abonaments, cal emplenar la sol·licitud en el Portal Europeu de la Joventut i respondre cinc preguntes i una pregunta de desempat. Els guanyadors, que han de ser nascuts entre l’1 de juliol de 2004 i el 30 de juny de 2005, podran viatjar per Europa durant trenta dies entre el 15 de juny de 2023 i el 30 de setembre de 2024. La convocatòria està oberta a sol·licitants de la Unió Europea i dels països tercers associats al Programa Erasmus +, com ara Islàndia, Liechtenstein, Macedònia del Nord, Noruega, Sèrbia i Turquia.

Enguany els participants podran descobrir la ruta de la Nova Bauhaus Europea, que es va presentar al gener del 2023. Busca inspirar el jovent a l’hora de triar els seus itineraris i sensibilitzar sobre la importància de fer la Unió Europea «bonica, sostenible, plegats». Els participants també es podran continuar beneficiant de les iniciatives que es van engegar el 2022 durant l’Any Europeu de la Joventut, com ara «El jovent descobreix la cultura gràcies a DiscoverEU el 2022» i la Ruta de la Cultura de DiscoverEU. Aquesta ruta combina diverses destinacions i branques de la cultura, com ara l’arquitectura, la música, les belles arts, el teatre, la moda i el disseny, entre d’altres. Els beneficiaris de DiscoverEU poden visitar les Capitals Europees de la Cultura, destinacions que figuren a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO o indrets amb el Segell del Patrimoni Europeu. A més, també poden anar a poblacions que han estat distingides amb el premi Ciutat Accessible. Es tracta de ciutats que s’han esforçat especialment per ser més accessibles a tothom, independentment de l’edat, la mobilitat o l’habilitat de cadascú. Una altra activitat que continuarà és l’entrega d’una targeta de descomptes als participants amb més de 40 000 possibilitats de descomptes en transport públic, cultura, allotjament, restauració, esport i altres serveis disponibles en els països del programa.

Lesagències nacionals d’Erasmus+ donen suport al jovent amb reunions informatives abans del viatge per ajudar-los a preparar-lo. També com a herència de l’Any Europeu de la Joventut, les agències nacionals organitzen les Trobades DiscoverEU, un interessant programa cultural que dura entre un i tres dies i se celebra en tots els països Erasmus+. Fins ara se n’han organitzat 51 i els propers anys es continuaran duent a terme.

Atès que la inclusió social és una de les grans prioritats del programa Erasmus+, els participants amb discapacitats o problemes de salut rebran suport en el seu viatge. A més, l’octubre del 2022 les agències nacionals Erasmus+ van posar en marxa l’Acció per a la inclusió de DiscoverEU, que permet sol·licitar una subvenció a les organitzacions que treballen amb gent jove desavantatjada, així com a grups informals de joves. Els participants que formin part de l’Acció per a la inclusió de DiscoverEU rebran més ajuda, com ara la possibilitat de viatjar amb acompanyants. El 2023 s’obriran dues convocatòries de l’Acció per a la inclusió. En la primera convocatòria, que es va dur a terme a l’octubre del 2022, es van presentar 166 projectes a les agències nacionals d’Erasmus+. Els primers viatgers resultants d’aquesta acció concreta poden començar el viatge el març del 2023.

La Comissió fomenta els viatges sostenibles amb tren. No obstant, hi ha previstes condicions especials per al jovent de les regions ultraperifèriques, dels països i territoris d’ultramar, de les zones remotes i de les illes.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí