Primer test de sang per detectar l’Alzheimer de manera precoç

Descarregar Pdf

Està previst que el sistema que desenvoluparà la catalana ADmit Therapeutics arribi al mercat a finals d’aquest any i és un gran pas en la lluita contra la malaltia.

Més de 700.000 persones a Espanya pateixen Alzheimer i es calcula que es podria arribar a dos milions de casos al 2050 i a 132 milions a tot el món segons el Pla Integral d’Alzheimer i altres demències del ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. Aquesta malaltia, a més, suposa un esforç econòmic important per a les famílies. La Confederació Espanyola d’Alzheimer apunta que el cost mig de les cures a una persona en aquesta situació és de 31.000 euros anuals.

Malgrat el seu gran impacte, encara no hi ha cap cura i el percentatge de fracàs en els assajos clínics és de gairebé el 100%. Els científics actuals se centren en pacients amb símptomes primerencs i per provar l’eficiència d’un fàrmac és clau detectar amb fiabilitat aquelles persones que desenvoluparan la dolència en el futur.

Potser hi ha fàrmacs que funcionen, però no s’ha pogut demostrar la seva eficiència perquè els pacients que han format part d’estudis, o bé estaven en etapes avançades de la malaltia o bé no l’haurien desenvolupat” declara Marta Barrachina, directora general i cofundadora d’ADmit Therapeutics, que ha creat el primer test basat en l’anàlisi de l’ADN d’una simple mostra de sang per a la detecció precoç de la malaltia.

“Hem desenvolupat un algoritme predictiu que, després de purificar l’ADN, processar-lo al laboratori i seqüenciar-lo, permet definir el percentatge de desenvolupament de la malatia en pacients en etapes inicials amb un diagnòstic de deteriorament cognitiu lleu”, explica Barrachina.

El sistema que ha desenvolupat ADmit Therapeutics arribarà previsiblement al mercat a finals d’any i suposarà un pas de gegant en la lluita contra l’Alzheimer. Per una banda ofereix a la persona afectada una informació molt rellevant, per l’altra serà clau per trobar un tractament que curi la malaltia permetent seleccionar els pacients adequats per als assajos clínics.

Un projecte viable gràcies al finançament de la UE

El desenvolupament d’aquest test ha estat possible gràcies al suport de la UE, més concretament de l’Accelerador del Consell Europeu d’Innovació (CEI): “és gràcies a la Unió Europea que estem on estem. Sense el suport de la UE no hauria estat possible seguir endavant”, subratlla Barrachina, i afegeix: “l’obtenció de l’ajuda és un procés complex i molt competitiu, però molt gratificant

Accés al text complet de la notícia (Font: Representació de la Comissió Europea a Barcelona)