Nou projecte internacional per lluitar contra l'antisemitisme a través de l'educació

Descarregar Pdf

El programa Erasmus+ finançarà el projecte i la Unesco s'encarregarà de la seva execució, en col·laboració amb l'Oficina d'Institucions Democràtiques i Drets Humans (OIDDH) de l'OSCE. 

Un cop posat en marxa el projecte, la Unesco i els seus col·laboradors cooperaran amb les autoritats nacionals dels Estats membres de la UE per ajudar-los a desenvolupar la dimensió educativa als seus plans nacionals de lluita contra l'antisemitisme a través d'unes activitats determinades. A l'hora d'iniciar-se el projecte, onze països han confirmat oficialment la seva participació. Es tracta d'Alemanya (Baden-Württemberg i Schleswig-Holstein), Àustria, Bèlgica (Valònia i Brussel·les), Croàcia, Txèquia, Eslovènia, Espanya, França, Grècia, Itàlia i Romania.

 Es preveu que el projecte ofereixi una sèrie de resultats que inclouen la celebració d'actes nacionals de formació presencial per a formadors de professors, responsables polítics i organitzacions de la societat civil, i seminaris web temàtics per a formadors i educadors de professors de tots els Estats membres de la UE. Es tracta d'ajudar els professors i els educadors a lluitar contra les teories conspiratòries i l'antisemitisme a l'aula. El projecte també ajudarà a avaluar els plans d’estudis nacionals i la qualitat dels llibres de text escolars en relació amb l’antisemitisme a Europa, així com la preparació actual dels professors, abans d’elaborar recomanacions per als responsables polítics a nivell nacional i regional .

L'educació té un paper important a l'hora de sensibilitzar els joves sobre els prejudicis, els discursos extremistes, les idees conspiratòries i les ideologies que impulsen la discriminació i l'odi. Entre les prioritats generals d'Erasmus+ hi ha el foment de la inclusió i la diversitat, de manera que contribueix a la cohesió social, el reforçament de la identitat europea i la promoció dels valors de la Unió Europea. Aquest projecte també dóna suport a la dimensió educativa de l'Estratègia de la UE de Lluita contra l'Antisemitisme i el Suport a la Vida Jueva.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí.