Models anatòmics en préstec a la Biblioteca de Ciències de la Salut

Descarregar Pdf

La Biblioteca de Ciències de la Salut aquest curs 2023-24, ha incorporat dins el seu fons bibliogràfic, una col·lecció de Models Anatòmics que reprodueixen a mesura real, diferents parts del cos humà en 3D.

Aquesta compra ha estat possible en part gràcies a la donació econòmica que va realitzar l'estiu de 2020 la vídua del doctor Roc Pifarré i Florejachs, Teresa Ribalta. Fruit d'aquesta donació, també es va  remodelar una part de la Biblioteca de Ciències de la Salut, que és dipositària des del 2016 del llegat del cirurgià i cardiòleg lleidatà.

Aquesta nova col·lecció consta de 13 models anatòmics diferents. Els cinc models facilitats per laFacultat d'Infermeria i Fisioteràpia (FIF) són una pelvis femenina, una pelvis masculina, un model del perineu femení i un altre del masculí, i un sòl pelvià femení. Els vuit que ha adquirit la unitat de Biblioteca i Documentació de la UdL són un tors de doble sexe amb 24 parts; un sistema digestiu de 3 peces; òrgans posteriors de l'abdomen superior, un cor magnètic amb 5 peces; una columna vertebral multi flexible amb suport multifuncional; un crani ossi amb 6 parts; un braç amb músculs, de 6 parts; i un model dels músculs de la cama, amb 7 parts.

Una de les característiques més importants dels models anatòmics originals de 3B *Scientific®, és que cada model proporciona accés directe al seu bessó digital en un telèfon intel·ligent, tauleta o dispositiu de sobretaula.

Quant a les versions digitals dels models, el contingut anatòmic virtual permet tant la rotació lliure i l'ampliació de cada peça com altres prestacions addicionals. És el cas de funció de dibuix per a personalitzar, guardar i compartir imatges o els qüestionaris d'anatomia per a provar i millorar el nivell de coneixements, amb resultats instantanis i puntuació final d'avaluació.

Per fer-ne ús, s’ha d’escanejar el codi *QR situat en el model anatòmic de 3B *Scientific®, descarregar l’app 3B *Smart *Anatomy i després escanejar un altre cop el codi qr de cada model per tenir accés a totes les seves funcionalitats.

Els models es deixen en préstec, durant un període de 4 h i el seu ús queda restringit a les instal·lacions de la mateixa biblioteca.