Lloguer d'allotjaments de curta durada a la UE

Descarregar Pdf

En el marc dels esforços en curs per promoure un ecosistema turístic equilibrat a la UE, el Consell i el Parlament Europeu van assolir un acord provisional sobre un projecte de Reglament relatiu a la recopilació i intercanvi de dades sobre els serveis de lloguer d'allotjaments de curta durada.

Sistema de recollida de dades més senzill i harmonitzat

La proposta de Reglament pretén augmentar la transparència en l'àmbit del lloguer d'allotjaments de curta durada i ajudar les autoritats públiques a regular aquesta part cada cop més important del sector turístic. El desenvolupament dels serveis en línia i de l'economia col·laborativa ha impulsat el lloguer d'habitacions i residències per períodes curts de temps, sovint a través de plataformes en línia. Tot i que les reserves d'allotjament de curta durada ofereixen avantatges tant als amfitrions com als turistes, poden ser motiu de preocupació per a algunes comunitats locals que lluiten, per exemple, contra la manca d'habitatges assequibles.

Les noves normes introdueixen requisits de registre harmonitzats per als amfitrions i les propietats de lloguer a curt termini, inclosa la concessió d'un número de registre únic que es mostrarà als llocs web de les propietats, amb l'objectiu de millorar-ne la recopilació i l'intercanvi de dades dels amfitrions i les plataformes en línia. Les dades generades es compartiran entre les administracions públiques de tota la UE, alimentaran les estadístiques turístiques i permetran a les administracions lluitar contra l'oferta il·legal. En conjunt, això contribuirà a un ecosistema turístic més sostenible que doni suport a la seva transició digital.

Principals elements del compromís

L'acord provisional dona suport als objectius principals del Reglament, però introdueix una sèrie de millores. Els col·legisladors han acordat alinear el nou reglament amb les disposicions pertinents de la Llei de serveis digitals i la directiva de serveis.

Les plataformes estaran obligades a transmetre mensualment a les autoritats públiques les dades d'activitat. Les plataformes petites i micro de lloguer a curt termini en línia transmetran cada tres mesos l'activitat.

Següents etapes

El Consell i el Parlament Europeu ara han de ratificar i adoptar formalment l'acord provisional que han assolit.

Més informació:

Orientació general del Consell

Proposta de la Comissió

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí.