La Comissió Europea recomana noves mesures per prevenir els càncers evitables per vacunació

Descarregar Pdf

Avui la Comissió Europea ha presentat una Recomanació per ajudar els estats membres en els seus esforços per prevenir el càncer mitjançant la vacunació. Se centra particularment a augmentar la taxa de vacunació de dues vacunes clau en la prevenció d’infeccions víriques que poden provocar càncer: la del virus del papil·loma humà (VPH) i la del virus de l’hepatitis B (VBH), a més de millorar el seguiment de les taxes de cobertura.

 La Recomanació s’inscriu en el Pla Europeu de Lluita contra el Càncer, un pilar fonamental de la unió europea de la salut. Es calcula que aproximadament el 40 % dels casos de càncer a la UE es poden prevenir. No obstant, segons un nou informe publicat avui, el 2021 en els estats membres de la UE només es va destinar a la prevenció aproximadament un 5 %  de la despesa total en salut.

 Càncer prevenibles amb vacunació

A fi d’eliminar el càncer de cèrvix i altres càncers provocats pel virus del papil·loma humà, com ara determinats càncers de cap i coll i altres càncers anogenitals, el Pla Europeu de Lluita contra el Càncer ha fixat l’objectiu per als estats membres d’assolir una taxa de vacunació del VPH de les nenes del 90 % i d’augmentar la vacunació dels nens de manera significativa d’ara al 2030. El Pla contra el Càncer també vol garantir l’accés i una major penetració a la vacunació contra el VBH, especialment per prevenir el càncer de fetge. Aquestes vacunes són essencials per protegir la salut pública i per sostenir uns sistemes de salut resilients.

Ara bé, queda molta feina per fer abans no s’assoleixin aquests objectius. Molts estats membres es troben clarament per sota del 50 % en la cobertura vacunal contra el VPH de les nenes i disposen de poques dades pel que fa als nens i els joves, mentre que en el cas de la taxa de vacunació contra el VBH hi ha una manca considerable d’informació.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí (Comissió Europea)