Informe de prospectiva estratègica del 2021

Descarregar Pdf

La Comissió ha adoptat el seu segon informe anual de prospectiva estratègica, titulat «La capacitat i la llibertat d’acció de la UE». Es tracta d’una comunicació que presenta una perspectiva de futur i multidisciplinària sobre l’autonomia estratègica oberta de la UE en un ordre mundial cada vegada més multipolar i qüestionat. La Comissió hi assenyala quatre tendències mundials principals que afecten la capacitat i la llibertat d’acció de la UE: el canvi climàtic i altres reptes mediambientals, la hiperconnectivitat digital i la transformació tecnològica, la pressió sobre la democràcia i els valors, i els canvis en l’ordre mundial i la demografia. També ha establert deu àmbits d’acció clau en què la UE pot aprofitar oportunitats de cara a consolidar el seu lideratge mundial i garantir una autonomia estratègica oberta. Així doncs, la prospectiva estratègica continua nodrint els programes de treball i l’establiment de les prioritats de la Comissió. 

«Els ciutadans europeus s’adonen pràcticament a diari que els reptes mundials, com ara el canvi climàtic i la transformació digital, repercuteixen directament en la seva vida. Tots sentim que la nostra democràcia i els nostres valors europeus s’estan qüestionant, tant dins com fora de la UE, o que cal que Europa adapti la seva política exterior a causa dels canvis que experimenta l’ordre mundial. Disposar d’informació més bona i al més aviat possible sobre aquestes tendències ens ajudarà a afrontar aquests problemes a temps, i també a orientar la nostra Unió en la direcció correcta», ha declarat avui la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

«Si bé és cert que no sabem què ens oferirà el futur, tenir un coneixement més bo de les principals grans tendències, incerteses i oportunitats reforçarà la capacitat i la llibertat d’acció de la UE a llarg termini. Així doncs, aquest informe de prospectiva estratègica analitza quatre grans tendències que tenen una gran incidència en la UE, i assenyala deu àmbits d’acció per impulsar la nostra autonomia estratègica oberta i consolidar el nostre lideratge mundial de cara al 2050. La pandèmia no ha fet sinó reforçar la voluntat de prendre decisions estratègiques ambicioses ja, i aquest informe ens ajudarà a estar a l’aguait», ha declarat avui també el vicepresident responsable de Relacions Interinstitucionals i Prospectiva, Maroš Šefčovič.

Consulteu el comunicat de premsa complet aquí