El Parlament aprova el pla per emmagatzemar gas de cara a l'hivern

Descarregar Pdf
  • Reposar les reserves de gas per protegir les llars i les empreses en cas de suspensió del subministrament
  • Les reserves de gas hauran d'estar com a mínim al 80% l'1 de novembre de 2022
  • Mesures per blindar les reserves enfront d'interferències externes
  • Les instal·lacions d'emmagatzematge de gas es consideraran infraestructures crítiques

Aquesta llei sorgeix en resposta a la guerra a Ucraïna per a accelerar la reposició de les reserves estratègiques de gas a la UE abans de l'hivern i garantir un subministrament d'energia segur.

El nou reglament, ja acordat amb els ministres de la UE, estableix que les instal·lacions d'emmagatzematge de gas hauran d'estar com a mínim al 80% el pròxim 1 de novembre. Els Estats membres i els operadors han d'esforçar-se per aconseguir el 85%. A partir de l'any que ve, l'objectiu serà del 90% a fi de protegir la ciutadania de la UE enfront de possibles problemes de subministrament. El text posa l'accent en la necessitat que els països de la UE diversifiquin les seves fonts de subministrament de gas i impulsin mesures d'eficiència energètica.

Certificació obligatòria de les instal·lacions d'emmagatzematge de gas

Segons el reglament, les instal·lacions d'emmagatzematge de gas es consideraran infraestructures crítiques. Tots els operadors d'infraestructures d'emmagatzematge de gas hauran de sotmetre's a una nova certificació obligatòria dissenyada per reduir el risc d'interferències externes. Els operadors que no obtinguin aquesta certificació hauran de renunciar a la propietat o el control de tota instal·lació d'emmagatzematge de gas a la UE.

Adquisicions conjuntes

La Comissió donarà abans d'agost orientacions sobre l'adquisició conjunta de gas per part d'almenys dos Estats membres de la UE de manera voluntària.

Declaracions

«El Reglament respon a la situació actual. Gazprom usa l'energia com una arma, així que ens dotem d'un escut protector. Tampoc tindrem a algú que usa l'energia com a arma al comandament de les nostres instal·lacions d'emmagatzematge. Finalment, podem començar de manera formal amb les compres conjuntes de gas natural», va afirmar l'eurodiputat Jerzy Buzek (PPE, Polònia), que va encapçalar l'equip negociador del PE.

«Els països amb gran capacitat d'emmagatzematge tindran l'obligació de tenir reserves per a almenys el 35% del seu consum. Els que no tenen capacitat de reserva hauran d'aconseguir acords amb els altres Estats membres per emmagatzemar les quantitats necessàries. El reglament incentiva així la solidaritat», va agregar el ponent i president de la Comissió d'Indústria, Recerca i Energia, Cristian Buşoi (PPE, Romania).

Pròxims passos

La llei es va aprovar dijous amb 490 vots a favor, 47 en contra i 55 abstencions. A continuació, el Consell haurà de donar el seu vistiplau formal abans de la seva publicació en el Diari Oficial i la seva entrada en vigor.

Nota de premsa. Parlament Eurpoeu