El Parlament Europeu demana que la UE ratifiqui la Convenció d'Istanbul

Descarregar Pdf
  • El Tribunal de Justícia ha confirmat que la UE pot ratificar el Conveni d'Istanbul sense unanimitat al Consell.
  • Els estats membres han de lluitar contra la desinformació sobre la Convenció i aplicar-la íntegrament.
  • Millora de la formació en matèria de gènere de policies i altres serveis públics.
  • Una de cada tres dones a la UE ha sofert violència física o sexual.

La Unió Europea ha de ratificar el Conveni sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones, en línia amb l'opinió del Tribunal de Justícia de 2021, insisteix el Parlament.

En una resolució aprovada amb 469 vots a favor, 104 en contra i 55 abstencions, el ple subratlla que la Convenció d'Istanbul continua sent l'estàndard internacional i una eina clau per a erradicar la violència de gènere, incloent-hi la violència domèstica. Els eurodiputats condemnen els intents per part d'alguns estats membres de revocar les mesures aprovades per a aplicar el Conveni d'Istanbul i exigeixen que s'apliquin íntegrament.

També critiquen la reculada en igualtat de gènere, drets de la dona i aplicació del Conveni d'Istanbul. Al·ludeixen al cas concret de Polònia, el govern del qual està intentant activament retirar-se de la Convenció i ha introduït una prohibició de facto de l'avortament. Demanen que les autoritats nacionals lluitin contra la desinformació sobre la Convenció.

Sis anys després que la UE signés el Conveni, encara no l'ha ratificat a causa de la negativa d'alguns estats membres. No obstant això, el dictamen del Tribunal de Justícia de la UE de 6 d'octubre de 2021 va aclarir que la Unió Europea pot ratificar el Conveni d'Istanbul sense comptar amb l'acord de tots els estats membres. Segons els eurodiputats, l'adhesió de la UE al Conveni d'Istanbul no eximeix els estats membres de ratificar-lo ells mateixos. La resolució insta els sis països que encara no ho han fet —Bulgària, Txèquia, Hongria, Letònia, Lituània i Eslovàquia— a ratificar el Conveni sense demora.

Propostes concretes per a l'aplicació Segons el Parlament, la justícia penal hauria de ser només una part d'una resposta global a la violència de gènere. La resposta també ha de fer èmfasi en la prevenció, la protecció i l'enjudiciament. Els estats membres han de garantir formació, procediments i directrius que tinguin en compte les qüestions de gènere, així com mesures especialitzades de suport i protecció amb un enfocament centrat en les víctimes per a tots els professionals implicats, incloses les forces de l'ordre, els jutges i fiscals.

Nota de premsa. Parlament Europeu